Крим поиска да бъдат признати за геноцид действията на Украйна срещу жителите на полуострова

Депутати от Държавния съвет на Крим се обърнаха към руските правоохранителни ведомства с молба да бъде разследван геноцидът по отношение на жителите на полуострова, извършен от страна на Украйна, предаде ТАСС.

„Държавният съвет на република Крим <…> призовава Главната прокуратура на Руската федерация и Следствената Комисия на Руската федерация да проведат разследване за извършването на геноцид срещу жителите на република Крим от депутатите от Върховната рада на Украйна, включително и за създаването на престъпни групировки с цел причиняване на вреди за живота и здравето на хората в условията на блокада на Крим“, се казва в документа.

Депутатите считат, че престъпленията, свързани с така наречената блокада на Крим, не трябва да имат срок на давност. „Убедени сме, че терористите и техните съучастници, посегнали на живота и здравето на гражданското население на Кримския федерален окръг, не могат да избягат от отговорност. Това престъпление няма срок на давност и виновните рано или късно трябва да понесат заслуженото наказание“, се казва в обръщението.

Кримският парламент също така смята да повдигне и въпроса за признаването на геноцида по отношение на жителите на региона от страна на украинските власти в международните организации. С молба за съдействие в това депутатите се обърнаха към руското външно министерство.