Крим отново е за Русия

Повече от половината кримчани са споделили, че след присъединяването към Русия тяхното материално положение се е подобрило (най-силно това се е почуствало от пенсионерите), жителите на полуострова са разтревожени най-много от въоръжения конфликт в източна Украйна, повишаването на цените и от транспортната изолация (при младежите на първо място е инфлацията), а едва 14% от анкетираните смятат, че между Русия и Украйна може да се разрази пълномащабна война.

При това 84% от жителите на Крим гледат руски телевизионни канали, но едва 10% им вярват – лидер по информационно доверие са социалните мрежи. В това, че украинските медии лъжат за случващото се в Крим, са убедени почти 80% от анкетираните. Такива са резултатите от социологическо проучване, проведено от украинската компания GfK Ukraine по поръчка на компанията Berta Communications за проекта Free Crimea.

Както уточнява заместник директора на GfK Ukraine Глеб Вишлински, съществени различия се отчитат по възрастови групи: присъединяването на Крим се подкрепя повече от по-възрастното поколение, а младите са настроени по-скептично.

„Удовлетвореността от ситуацията може да се свърже с обстановката в Донбас: хората смятат, че ако Крим не бе анексиран от Русия, то това би довело да гражданска война“, – казва Вишлински. – А възникналите след присъединяването проблеми се възприемат като по-малкото зло.

Украинските възложители на допитването смятат, че резултатите от него са тъжни, но обективни.

Автор: Елена Мухаметшина, в. „Дума“