Крим минава на руски език и рубла

Официалният език за водене на държавна документация в Севастопол вече е руски. Това решиха проруските местни власти в автономната република, която поиска присъединяване към Русия. Днес пък в местния парламент се очаква и законопроект за преминаване към рублата, съобщи ИТАР-ТАСС.

Днес изпълняващият длъжността председател на Севастополската градска държавна администрация Дмитрий Белик съобщи, че Севастопол е направил руския език официален за водене на държавната документация. „В съответствие с нормите на международното право, взимайки под внимание това, че руският език е роден за по-голямата част от жителите на града, СГДА постанови той да се използва като официален при водене на цялата държавна документация“, се казва в разпореждането, подписано от Белик.

Утре пък властите в Крим възнамеряват да предложат проект за преминаване към руската рубла. Това съобщи в Туитър премиерът на Крим Сергей Аксьонов. „Още утре ние ще представим проект за преход към зоната на рублата. Ще се постараем да сменим валутата безболезнено за гражданите и бизнеса“, подчертава Аксьонов.
Междувременно в Крим продължава организирането на референдума за присъединяване към Русия, който е насрочен за 16 март, въпреки че временният президент Александър Турчинов отмени решението на кримския парламент. Очаква се допитването да струва между 1,5 и 2 милиона долара, посочи първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев.
„Стойността на референдума ще е от 1,5 до 2 млн. долара. Средствата ще се изразходват за отпечатване на бюлетини и техническо осигуряване на изборите“, уточни той.

В същото време председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов цитира данни от анкета, според която повече от 80% от жителите на Крим подкрепят присъединяването към Русия седмица преди националното допитване. В неделя Константинов заяви пред журналисти, че решението на Киев да блокира движението на средства по сметките на местната хазна няма да се отрази на референдума.

„Имаме собствени финанси, собствен бюджет и данъци. Те са съвсем достатъчни. Активно ни подпомагат региони от Руската федерация. Идват пари и нямаме никакви проблеми“, каза Константинов.

Предложения за референдум се появиха и в Одеса на митинг в неделя. Местните инициатори обявиха, че ще се опитват да поискат допитване по по-умерен начин, със събиране на подписи, без да оказват натиск върху местните власти. На митинга в неделя чрез видеовръзка направи изявление премиерът на Крим Сергей Аксьонов. Той призова жителите на Одеса да формират отряди за самоотбрана, като гарантира на всички одесчани убежище на територията на полуостров Крим, в случай че има пострадали от политическите репресии на украинската власт.

В същото време напрежението в Харков доведе до стрелба, с две жертви в кафене в града. По данни на ИТАР-ТАСС мъж с все още неустановен произход открил огън с автоматично оръжие в кафене магазин „Норма“. След това избягал, а автоматът му е бил намерен на мястото на инцидента. По непотвърдена информация сред убитите е един от известните местни финансови мошеници, който търгува с чужда валута с граждани, без да има разрешение за това. Според очевидци има и един тежко ранен – сервитьор в кафенето.

Руското външно министерство заклейми „беззаконието, което цари в източните области на Украйна“. В съобщение на ведомството се изказва тревога за стрелба по протестиращи миналата седмица. Москва обвинява Украйна и в неспазване на медийните свободи заради задържането на седем руски журналисти.

Мъже в униформи превзеха ракетна база

Руските сили укрепиха позицията си в украинския Кримски полуостров, като поеха контрола върху военна болница и ракетна база, съобщи Ройтерс. Информационната агенция Интерфакс-Украйна съобщи, че проруски милиции и руски войски са превзели болницата в Симферопол и са завели болничния персонал в зала „явно да се срещне с новите директори на институциите“. На пристанището в Севастопол руски войници са обезоръжили военнослужещи в ракетна база на украинската армия, съобщи украински военен говорител в Крим. Говорителят на украинското министерство на отбраната Владислав Селезньов заяви пред Пети канал, че около 200 войници, качени на 14 камиона, са се придвижили към сградата и са заплашили да нахлуят, ако украинските войници на предадат оръжията си. По-рано бе съобщено, че въоръжени мъже с военни униформи без отличителни знаци са блокирали още едно военно летище в Крим. Групата е от около 80 души. Те са придружени от 50 цивилни. Военните блокирали входа на летището и издигнали картечни гнезда по протежение на пистата.

Янукович е жив, говори утре

Във вторник, 11 март, украинският президент Виктор Янукович ще направи изявление, съобщи източник от неговото обкръжение пред ИТАР-ТАСС. Точното време и мястото ще бъдат уточнени допълнително. Миналата седмица украински медии публикуваха информация, че бившият президент е в тежко състояние. Според публикациите Янукович е претърпял инфаркт и е приет в болница в критично състояние. Появиха се дори слухове, че Янукович е починал. За последно Виктор Янукович е видян на 28 февруари 2014 година по време на пресконференцията в руския град Ростов на Дон. Той твърди, че е бил принуден да напусне Украйна под заплахата на физическа саморазправа и, че продължава да бъде законно избраният президент на страната.

Изтребители и кораби при съседите от НАТО

На фона на напрежението в Крим няколко съюзници от НАТО започват военни учения. Военноморските сили на България, Румъния и САЩ ще проведат съвместно учение в Черно море утре В същото време стана ясно, че Америка изпраща тази седмица в Полша 12 изтребителя F-16. Американският министър на отбраната Чък Хейгъл и полският му колега Томаш Шемоняк са се разбрали в телефонен разговор до четвъртък в Полша да пристигне американска военновъздушна част, съставена от 12 изтребителя F-16, един транспортен самолет и 300 войници, предаде АФП. Самолетите пристигат по искане на Варшава и ще участват в общи военни маневри с полската армия в обстановка на изострено политическо напрежение в съседна Украйна. Полското министерство на отбраната съобщи, че започва разполагането на американско подразделение в Полша. Военните ще се намират на полска територия за военните учения „Aviation Detachement“. Миналата седмица САЩ изпратиха в Литва четири самолета F-15 в помощ на въздушното наблюдение над Балтийския регион, както и в отговор на руската агресия в Украйна и засилването на руската военна активност в Калининград – руски анклав, разположен между Литва и Полша, припомня АФП. Утре югоизточно от град Констанца, извън териториалните води на Румъния, започва съвместното учение на военноморските сили на България, Румъния и САЩ.

„Това е учение от типа на тези, които се организират при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на България, при изявено желание от двете страни“, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. В същото време от ведомството посочват, че епизодите са планирани през 2013 година, част са от съвместната подготовка на военноморските сили на трите държави и нямат общо с напрежението в Крим, където е разположена и базата на руския черноморски флот. Учението е от типа PASSEX – съвместно учение на два флота, което да гарантира, че те могат да си комуникират добре в случай на война или на хуманитарна интервенция. България ще участва в учението с фрегатата „Дръзки“, а Румъния с три кораба. Американският боен кораб „Тръкстън“ (USS Truxtun) с 300 членове екипаж, както и румънски и български военни на борда, пристигна в петък в Констанца. Корабът ще е в пристанище Варна от 12 до 14 март. Разрушителят „Тръкстън“ е въоръжен с крилати ракети „Томахоук“ и ракети „Асрок“ за борба с подводници. На борда му се намират и два хеликоптера „Сий Хоук“ и 300 моряци.