Крим е доволен от живота си в Русия

Украински социолози решиха да проучат социално-политическите настроения на жителите на Крим. Изследването е извършено от GfC Ukraine по поръчка на компанията Berta Communications с подкрепата на Canada Fund for Local Initiatives за проекта Free Crimeaq пише в. „Дума“.

В Топ 3 на проблемите, които най-много тревожат жителите на полуострова, са въоръженият конфликт в Източна Украйна (42%), инфлацията (40%) и транспортната изолираност на Крим (22%).

Осемдесет и два процента от населението подкрепят присъединяването на Крим към Русия.

Тридесет и девет на сто от анкетираните смятат за невъзможни пълномощабани военни действия между Украйна и Русия, 34% ги смятат по-скоро за невероятни, 14% смятат войната за възможна, 12% се затрудняват да отговорят на този въпрос. Сред тези, които приемат за възможно началото на военни действия, 72% смятат, че тези действия ще засегнат територията и жителите на Крим.

Половината от жителите на Крим смятат, че материалното им положение през последната година се е подобрило, една трета – че е останало същото, при 13% то се е влошило.

Повечето от жителите на Крим гледат руски телевизии, те на практика не четат украинска преса и не слушат украинско радио. Почти половината от тях смятат, че украинските медии съобщават абсолютно невярна информация за Крим.