Крим вече има собствени ВВС

На страната на местната власт в Крим е преминала 204-та изтребителна авиобригада от украинските ВВС, съобщиха източници от правителството в Крим.

В базата се намират 45 МиГ-29 и 4 учебни самолета Л-39. На кримска страна минават и 800 военнослужещи, намиращи се в базата. Властите в Крим съобщиха по-рано, че под тяхно ръководство са преминали около 6 хиляди военнослужещи от вътрешни войски, държавната гранична служба и въоръжените сили на Украйна. Клетва за вярна служба на кримския народ са положили и зенитно-ракетните полкове в Евпатория и Феодосия.

Вчера премиерът Аксьонов обяви създаването на полуострова на собствени военноморски сили. Новото формирование оглавява бившият командващ украинските ВМС Денис Березовски, който мина на страната на Крим. Срещу Березовски генералната прокуратура на Украйна повдигна обвинения за държавна измяна. Междувременно, Върховния съвет на Автономната Република Крим разпространи заявление, в което обвинява настоящите власти в Киев в подготовка на силова намеса в делата на кримската автономия. „Крайно недоумение предизвикват заявленията на Киев, че Върховния съвет на автономна република Крим с действията си е преминал рамките на законодателния ред на Украйна, а най-вече при взимането на решенията за провеждане на референдум по въпросите за подобряване на статута и пълномощията на Крим, както и за промените в състава на Съвета на министрите на автономията“, се съобщава в заявлението. В парламента на Крим смятат тези заявления – част от планираната кампания за дискредитиране на автономията и нейното ръководство.