Крехкото примирие в Новорусия се използва за подготовката на нови сражения

Сутринта в  Донецк отново се раздадоха залпове от артилерийско оръжие, съобщи РИА Новости.

Залповете се чуват от северната част на града, където в покрайнините са разположени подразделенията на Националната гвардия и сблъсъците между опълченци и украински военни продължават. Според информация на общината в града, през нощта в петък Киевски квартал е бил подложен на обстрел, в резултат на което са били разрушени много жилищни сгради. Пострадали от обстрела няма.

В момента в самопровъзгласилата се Донецка народна република активно се подготвят противотанкови „етажи” и бетонни блокове и се строят фортификационни съоръжения, каквито вече са издигнати в седем големи населени места.

В същото време украинските военни продължават да придвижват бронетехника в посока Мариупол, съобщи в четвъртък щабът на опълчението. Така днес военното ведомство на ДНР има информация за няколко стотин бойни машини, концентрирани в покрайнините.

Въоръжените сили на Новорусия (ВСН), въпреки обявеното „примирие”, са принудени да отговарят на атаките на украинските военни. Ликвидацията на „котела” в района на Старобешево позволи на защитниците на Донбас да вземат под контрол с. Патриотичное в Новоазовска област на ДНР. Част от силите на ВСН бе насочена към прочистването на населените места между Старобешево и Новоазовск, към които хаотично се насочват разгромените части и подразделения на украинските военни.

Задачата на опълченците на първо място е да обезвредят отделните отряди от така наречената Национална гвардия на Украйна, чиито военни са известни с жестокото си отношение към мирното население, мародерство и зверства към пленниците. Неслучайно на подразделенията на ВСН е дадена заповед да не взимат в плен военни от Националната гвардия. Пленниците обикновено са изпращани при родителите им, като преди това са дали обещание да не участват повече във военните действия. Оперативната пустота, образувала се след цялата поредица от „котли” в южната част, позволи на ВСН да отблъсне бандервоците както от Донецк, така и от границата в Русия. Днес опълченците контролират цялата граница от Луганск до Новоазовск.

Според щаба на опълчението, в петък около пет сутринта на неутрална територия в района на гр. Константиновка се състоял обмен на пленници. Опълченците предадоха 31 военни, като в замяна получиха 36 пленени опълченци. Обменът ще бъде продължен в най-скоро време, съобщиха още от щаба на опълчението.