Кремъл ще следи руските блогъри със специална система

Дом на А.К. Жиро. Херкулес и Одисей

Руският „Известия“ предава, че Кремъл е решил да се заеме по-сериозно с антиправителствените настроения в Рунет-а (руското интернет пространство).

Считано от тази година Федералната служба за охрана (Федеральная служба охраны, ФСО) ще започне ежедневен мониторинг на публикациите на всички руски блогъри, следейки отношението им към властта. Силовата структура ще създаде специална база данни на негативно настроените към Кремъл граждани, които поместват на страниците на интернет ресурсите си публикации с опозиционна насоченост, предават Анастасия Кашеварова и Елена Малай от „Известия“, които са научили за новината от източник близък до силовата структура.

„Тук не говорим за контрол. Просто, когато можем ще провеждаме мониторинг и ще създадем база, която да улесни следенето и предотвратяването на инциденти, като например този, при който двама члена на Национал-болшевишката партия хвърлиха домати по краля на Холандия в Голямата зала на Московската консерватория – информацията за подготовката на акцията е тръгнала именно от Мрежата. Ако бяхме осъществявали наблюдение на Интернет, това нямаше да се случи“, пояснява източникът на медията.

През декември, съобщава изданието, Службата за специална връзка и информация към ФСО е обявила конкурс за избор на доставчик на услуга по предоставянето на резултати за автоматичен подбор на данни от интернет медии, като тавана на бюджета се е равнявал на 31.8 млн. рубли (над 1 650 000 лева по курс на БНБ). Разработената от специалистите система е трябвало да предоставя на ФСО персонализирана подборка на публикациите на блогъри, което да позволи сортирането му по теми, региони и др. Бившият член на Комитета по информационна политика към руската Дума Роберт Шлегел („Единна Русия“) е изразил пред изданието подкрепа за начертаните мерки, допълвайки, че блогърите не трябва да изпитват, каквото и да е притеснение във връзка с това (нали?).

Изданието напомня, че ФСО отдавна осъществява такъв мониторинг, но за първи път структурата се решава да прехвърли отговорността за това на професионалисти за създаването на цялостна автоматизирана система..