Кремъл: Среща на „нормандската четворка“ е невъзможна, докато Киев не е готов да изпълни „Минск 2“

Среща на върха на „нормандската четворка“ – Русия, Украйна, Франция и Германия, не е възможна, докато Киев не покаже готовност да изпълни Минските споразумения. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Предпоставки за провеждане на среща на върха биха могли да възникнат само в случай на демонстриране от украинска страна на готовност за предприемане на стъпките, които са ясно описани в Минските споразумения“, заяви той. „До момента, за съжаление, подобна готовност не се демонстрира, а без наличието на осезаеми перспективи за резултативността, провеждането на среща на високо равнище, разбира се, едва ли е възможно“, добави говорителят на руския президент.

Песков подчерта, че „безусловно, всички страни от „нормандската четворка“ биха искали да се проведе подобна резултатна среща“.

По-рано в европейската преса се появи информация, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд искат да бъде проведена в Минск среща с руския и украинския президенти Владимир Путин и Петро Порошенко, за да се оживи процесът на реализиране на Минските споразумения. При това, според медиите, в германското правителство считат, че срещата в „нормандски формат“ трябва да се проведе преди срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли, за да се понижи напрежението в отношенията между Русия и Запада.

Потвърждение на тази информация от страна на немското правителство засега обаче няма.