Кремъл превръща изборите в празник, за да повиши активността

Кремъл е поставил на регионалните власти в Русия задачата да превърнат в празник президентските избори на 18 март, разказва пред РБК източник, близък до администрацията на Владимир Путин, пише ИА Кросс.

Федералният център е разпоредил в деня на вота в изборните секции да бъде създадено празнично настроение, което да повиши активността на електората. Не са спускани конкретни директиви какво да се прави по секциите, но схемата е ясна. „Може да има културни, спортни прояви, събори“, обяснява събеседник на вестника, близък до президентската администрация. Източник от регионалните власти говори за изпълнения на творчески колективи, продажба на хранителни и други стоки.

Превръщането на изборния ден в празник е практика от съветско време, коментира политологът Андрей Колядин. Доброто настроение спомага за повишаване на активността, празничната атмосфера влияе върху хората така, че „те с удоволствие да изпълнят своя граждански дълг“, казва експертът.

Регионалните власти в Руската федерация традиционно организират едни или други „развлечения“ по изборните секции, „но щом този път задачата идва от Кремъл, значи празниците трябва да са особено ярки“, изтъква наблюдателят Николай Миронов.
Москва предупреди освен това регионите, че изборите трябва да минат „чисто, прозрачно и законно“. Никакви принудително докарани и подкупени гласуващи, нито изтичания в интернет на вътрешни документи или митинги, след които може да последват съдебни искове, отбелязва „Свободная пресса“.