Кремъл очаква реакцията на Берлин и Париж за решението на Върховната рада относно статута на Донбас

В Кремъл разчитат на това, че европейските партньори в нормандската четворка ще дадат своята оценка на решенията на Върховната рада за особения статут на Донбас. „До този момент ние не сме чули оценка от страна на нашите колеги и партньори”, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. – Ние продължаваме да се надяваме, че такива оценки ще бъдат дадени”.

Песков констатира, че ако в процеса на реализацията на минските договорености възникне опасен срив, това ще изисква енергични усилия от страна на тези, които са ги гарантирали. „Ние подкрепяме всеки диалог”, увери Песков. Той заяви, също, че присъствието на американски и британски военни инструктори в Украйна, ако тези факти действително са верни, няма да помогне нито за укрепване на доверието, нито за премахване на напрежението. „Еднозначно може да се каже, че това няма да помогне за регулирането на ситуацията”, каза Песков.

На 17 март Върховната рада одобри списък с райони на Донбас, в които да бъде въведен особен ред на местното самоуправление, но въвеждането му е отложено до провеждането на нови избори там в съответствие с украинското законодателство. Украинският парламент прие също така постановление, според което ДНР и ЛНР са признати за „временно окупирани територии”. Според документа, този статут ще бъде в сила до момента на извеждането на всички незаконни въоръжения и военна техника, както и на бойци и наемници от територията на Украйна и възобновяването на пълния контрол на страната над държавната граница.

По-рано Песков заяви в пресата, че „сега предвид последните решения, приети от Върховната рада, ние се намираме, сигурно, по-далеч от реализацията на минските договорености, в сравнение от преди няколко дни”. Във връзка с това Москва очаква оценки от страна на Париж и Берлин. В същото време Песков съобщи, че лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна към момента не са се договаряли за провеждането на нова среща или телефонен разговор в „нормандски формат”.