Кремъл опроверга твърдението на американския посланик, че Русия е отказала диалог със САЩ за ПРО

В Кремъл нарекоха лъжа твърденията на американския посланик в РФ Джон Тефт, че Русия по-рано е отказала да води диалог със САЩ по въпроса за ПРО, предаде ТАСС.

„Не, това не е истина“, отговори помощникът на руския президент Юрий Ушаков на молба на журналисти да коментира съответното изказване на американския дипломат.

„Още от времето на (президента на САЩ Джордж) Буш от наша страна бяха отправени конкретни предложения за взаимно сътрудничество, но те не бяха приети от американските ни партньори“, подчерта представителят на Кремъл.

По-рано Джон Тефт, отговаряйки на въпроси на потребители на социалната мрежа „ВКонтакте“, заяви, че ПРО на САЩ в Европа не е насочена срещу Русия и няма да подкопава руските стратегически възможности за сдържане на заплахите.

Според американския дипломат, Съединените щати и НАТО няколко пъти са предлагали на Русия сътрудничество в областта на противоракетната отбрана, то тя била отхвърлила всички предложения.

„Русия отхвърли всички предложения, които биха могли да допринесат за развитието на сътрудничеството и прозрачността. Именно руската страна разтрогна партньорския диалог в едностранен ред през 2013 г.“, заяви Тефт.