Кремъл обяви протестите в Русия за добре платени

Автор: Мила КУДРИНА

1030 задържани след масовите акции срещу Медведев.
По данни на Кремъл на младите участници в протестите в неделя в Москва са предлагани парични награди, в случай че попаднат в ареста. Това заяви говорителят на президента Дмитрий Песков, цитиран от Газета.ру. Той допълни, че в Кремъл трезво анализират мащабите на акциите на недоволство и нямат намерението нито да подценяват, нито да преувеличават тези мащаби. „Исканията на протестиращите ще бъдат чути“, каза Песков.
Протестите бяха инициирани от опозиционера Алексей Навални (той самият бе оставен за 15 денонощия в ареста) и се проведоха в неделя в редица градове на страната. Участващите в неразрешените от властите митинги протестираха срещу корупцията и поискаха оставката на премиера Дмитрий Медведев. В свое разследване Навални неотдавна излезе с твърдения, че министър-председателят е използвал мрежа от благотворителни фондации, управлявани от негови приближени, чрез които контролирал огромни активи, включващи имения, яхти и лозя. Коментирайки протестите, Песков допълни, че в Кремъл с уважение се отнасят към правото на руснаците да изразяват гражданската си позиция, ако това се случва във „формат и на места, предвидени от закона“, предаде РИА Новости.

Така говорителят отговори на въпрос за задържаните участници в акциите, които по данни на правозащитния проект „ОВД-Инфо“ са достигнали 1030 души. Към 3,30 ч в понеделник в арестите останаха едва 120 души. На задържаните бяха наложени глоби в размер до 320 евро, допълва НТВ. Песков посочи още, че в Кремъл не могат да се отнасят с уважение към онези, които „съзнателно заблуждават хората, и към онези, които в неделя са провокирали незаконни действия“. Говорителят заяви, че по този начин деца са били подложени на опасност от страна на организаторите на митингите. Освен това Песков нарече провелата се в Москва акция „провокация и лъжа“. Той припомни, че на организаторите са били предложени алтернативни площадки за провеждане на протестите и шествията, но те ги отхвърлили.

Източник: Монитор