Кремъл: Не знаем нищо за „плана на Тилърсън“

В Кремъл не са чували за плана на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за възстановяване на отношенията с Русия, съобщи РИА „Новости“ , цитира Руски дневник.

„Що се отнася до плана на Тилърсън, за който съобщиха медиите, ние нищо не знаем, затова вероятно е по-добре да се обърнете за коментар към колегите от министерството на външните работи“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

По-рано днес порталът „Бъзфийд“ (BuzzFeed), позовавайки се на секретни документи на Държавния департамент на САЩ, заяви, че Тилърсън е подготвил план за възобновяване на отношенията с Русия, който се състои от три основни точки. Първо, той има за цел да убеди Москва да се въздържат от „актове на агресия срещу САЩ“ и да стане ясно, че Съединените щати ще реагират на действията, които смятат, че са насочени срещу интересите им. Втората точка е диалог с Русия по въпросите за стратегическите интереси на Съединените щати, включително Сирия и Северна Корея, както и киберсигурността. В третата точка от плана се подчертава значението на поддържането на стратегическа стабилност с Русия. Под стратегическа стабилност обикновено се разбира контрол на оръжие, особено ядрени оръжия.