Кремъл е възмутен от доклада на ООН

Кремъл е възмутен от препоръките на мониторинговата мисия на Управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека, че силовата операция в източна Украйна следвало да се води съгласно „международни стандарти“, каза говорителят на руското МВнР Александър Лукашевич.

Той смята, в доклада на ООН няма обективна оценка на престъпните действия на Киев. Според него се прави опит бездоказателствено да се прехвърлена вината за кръвопролията върху опълченците на Луганска и Донецка области.
Според Лукашевич, това може да се трактува като индулгенция за унищожаване на мирното население и ескалиране на конфликта. Дипломатът окачестви подобни препоръки като лицемерни и странни, особено в светлината на неотдавнашните призиви на генералния секретар на ООН и Върховния комисар на ООН по правата на човека за прекратяване на насилието.

«Наблюдателите старателно са заобиколили масовата гибел на мирни граждани в резултат на наказателната операция в Донбас. Нито дума не се споменава за осъждане на действията на Националната гвардия и наемническите батальони «Азов», «Днепър» и други, които нарушават нормите на международното хуманитарно право», поясни Лукашевич.

Москва заяви, че авторите на доклада на ООН се стремят да оправдаят киевските власти, техните привърженици и органите на реда, които носят отговорност за гибелта на невинни мирни граждани. В МВнР подчертават, че в документа не се споменава използването на отровни вещества и забранени оръжия и методи за водене на война.
МВнР на Русия смята, че сплашването и преследването от ултрадесни екстремисти на привържениците на федерализирането и нехайството на местните власти е останало без никакво внимание.