Краят на градината – авторски спектакъл по А. П. Чехов в РКИЦ

Краят на градината – авторски спектакъл по А. П. Чехов в РКИЦ

Публикувано от:

От април 2014 г. на театралната сцена на Руския културно-информационен център започват редовни представления на постановката „Краят на градината“ – авторски спектакъл по А. П. Чехов с участието на Десислава Чутуркова и Милен Николов, режисьор Георги Михалков, хореография Ива Караманчева, костюми Стоян Радев. Музиката на спектакъла е на френския композитор Рене Обри.
Чрез интересни хореографски решения и препратки към над 50 пиеси, разкази и писма на Чехов, спектакълът създава свой наситен свят, в който чеховите теми за невъзможността, загубата на илюзиите и сложния любовен танц на привличане и отблъскване вълнуват със силни и близки послания. Историята на аристократката Олга Ивановна и бедния по произход, но преуспяващ Пьотр Сергеич въздейства върху сетивата и неусетно започва да напомня на някоя наша любов, опит за щастие или житейска дилема. Но дали нереализираното желание не е нашия таен живец или ни обрича на липса на смисъл?

Краят на градината - Милен Николов

Милен Николов в ролята на Пьотър Сергеич

За спектакъла

Чрез интересни и неочаквани хореографски решения и препратки към широк кръг от произведения на Чехов, спектакълът създава свой наситен свят, в който Чеховите теми за невъзможността, загубата на илюзиите и сложния любовен танц на привличане и отблъскване вълнуват със силни и близки  послания. Историята на аристократката Олга Ивановна и бедния по произход, но преуспяващ Пьотр Сергеич, въздейства върху сетивата и неусетно започва да напомня на някоя наша любов, опит за щастие или житейска дилема. Но дали нереализираното желание не е нашият таен живец или ни обрича на липса на смисъл?

Краят на градината - Деси Чутуркова

Деси Чутуркова в ролята на Олга Ивановна

Екипът сам структурира необикновения текст на представлението, като използва близо 100 произведения на Чехов, сред които пиеси, разкази, писма. Чрез внимателно търсене и изследване авторите намират точните думи, за да разкажат една любовна история, вдъхновена от интригуващата биография на Чехов, написана от Доналд Рейфийлд. В нея за пръв път се разкрива провокативният начин, по който руският писател прехвърля личния си свят върху своите герои. Така е създаден спектакъла „Краят на градината“, разказващ една история, която Чехов отказва да напише – тази за неговия начин да обича.
Антон Павлович Чехов е познат както с четирите си класически пиеси „Чайка“, „Вуйчо Ваньо“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“, така и с разказите си („Дамата с кученцето“, „Човекът в калъф“, „Шега”, „Цигулката на Ротшилд“). Световно признат новатор и в двата жанра, творческият подход на Чехов вдъхновява автори от различни поколения като Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Ърнест Хемингуей, Тенеси Уилямс, Владимир Набоков, както и основоположници на театрални методи като Станиславски и Лий Страсберг.

Участват:  Десислава Чутуркова и Милен Николов, режисьор Георги Михалков, хореография Ива Караманчева, костюми Стоян Радев. Музика Рене Обри.

Фотограф: Начо Каменов 

Премиерните дати за спектакъла са 04 (петък) и 12 (събота) април от 19.30 ч. Билети на ticketportal.bg