Край на примирието в Източна Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко премина към план Б за възстановяването на мира в източните региони на страната. Порошенко съобщи, че

прекратява примирието в Източна Украйна.

„Украинският президент прекрати примирието в момент, когато Русия прави отстъпки”, припомня в. “Вашингтон пост”

Москва вижда пръста на САЩ в решението

Посланичката на Бурунди гледа Путин по време на среща с дипломати във външното министерство в Москва.

Решението на Киев да не продължи прекратяването на огъня в Източна Украйна няма как да е било взето без “влияние отвън”, предаде Ройтерс. Създава се впечатлението, че промяната в позицията на Киев няма как да е станала без чуждо влияние въпреки позицията на водещи страни от ЕС”, посочи руското външно министерство, вероятно имайки предвид САЩ, посочи Ройтерс. Москва поиска от западните си партньори “да спрат да използват Украйна като разменна монета в геополитическите игри”. Външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна съгласуваха по телефона четиристранна декларация, в която приветстваха инициативата на Русия за разполагане на представители на украинските гранични служби и наблюдатели на ОССЕ на три контролнопропускателни пункта на руска територия, предаде ИТАР-ТАСС.”В последния момент украинската страна се отказа да бъде публикуван документът. Тя заяви, че е готова на това едва след безусловно двустранно прекратяване на огъня”, посочи руското външно министерство. “Тази стъпка на Киев предизвиква дълбоко съжаление, още повече че четиристранната декларация призовава към по-скорошно постигане на договореност в контактната група.” Москва възнамерява да съдейства за бързото свикване на контактната група за Украйна и е готова заедно с партньорите да започне изпълнение на договореностите, скрепени в споразумение, но не влезли в сила заради позицията на Киев. 

Междувременно Путин заяви, че сега Порошенко е поел отговорността за военните действия – не само военната, но и политическата, което е доста по-важно. Събитията в Украйна бяха провокирани и бяха концентриран израз на прочутата политика на сдържаност, която се провежда относно Русия, корените й са далеч в историята и очевидно тази практика не е спирала и след приключването на Студената война, допълни Путин.