Крайпътният музей

Автор: Юрий Совцов.

За втори път в Алтайския край ще се проведе празникът „Алтайско презимуване“, посветен на прилетелите лебеди и откриването на зимния туристически сезон в региона. Мероприятието ще се проведе от 10 до 13 декември 2015 г.

През тази година той ще се отбелязва на 16 места, намиращи се на територията на 5 града и 8 региона в края, празникът включва в себе си над 25 мероприятия. Едно от централните места на празника ще бъде музеят на Чуйския тракт – единственият в Русия, посветен на пътищата. В него е представена историята на известния път от виеща се пътека до съвременната магистрала М-52.

През главозамайващи проходи Чуйският тракт превеждал пътниците до Монголия и Китай, тук са преминавали търговци със стоката си, пътешествали са известни хора, чийто живот и творчество са тясно свързани с тракта – В. Обручев, Г. Потапин, Н. Рьорих, В. Сапожников, В. Шишков, В. Шукшин, М. Евдокимов.

В музея са представени експозиции, разказващи за всички климатични зони на Алтай, за разпространени и редки видове животни, птици, риби, растения. Най-древната история на Алтай е представена с палеонтологична колекция, оформяща се още от създаването на музея.

Гордостта на колекцията са най-различните камъни за декорация. Сред тях са Ревневската яшма – тя е използвана за създаването на „Царицата на вазите“, която в момента се намира в Ермитажа. Ридерската брекча – тя е използвана при строителството на колоните за храма на Христос Спасител в Москва.

 

Източник: Руски Дневник.

error: Съдържанието ни е авторско!