Косачов: Отсъствието на САЩ в АТПФ показва нежеланието им да се съобразяват с мнението на останалите страни

САЩ за пореден път няма да приемат участие в сесията на Азиатско-Тихоокеанския парламентарен форум (АТПФ) и игнорират другите международни парламентарни площадки, видимо заради това, че смятат за непродуктивен формата на работа, когато се налага да се съобразят с мнението на другите страни. Това заяви ръководителят на международния комитет на Съвета на Федерацията Константин Косачов, цитиран от РИА Новости.

В столицата на Еквадор, Кито, предстои да бъде проведена 23-тата сесия на АТПФ. Тази международна парламентарна организация обединява повече от 20 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Учредителната сесия на АТПФ се състоя през януари 1993 г. в Токио. През 2013 г. се проведе сесия в Русия, във Владивосток.

Според Косачов парламентарният форум винаги е добра площадка не само за среща, но „и да се разберат взаимно, а това значи, да осигурят тясното си взаимодействие“. При това САЩ, които претендират за ролята на световен лидер, не за първи път игнорират АТПФ.

„Това се случва поради факта, че на тях не им е комфортно тук, тук трябва да се съобразяват с мнението на другите страни, с мнението на другите делегации, а те на това просто не са свикнали, или във всеки случай те не смятат подобен формат за продуктивен, и точно обратното: такъв формат считат за продуктивен тези, които са дошли тук в Кито, дошли са – това е и основният патос, основание за мислене“, каза Косачов.

Той допълни, че американските дипломати не посещават не само този формат, но и други, като заседанието на такова авторитетно обединение като Междупарламентарния съюз, например.