Косачов: Ядрените изпитания на КНДР засягат националната сигурност на РФ

Ядрените изпитания на КНДР нарушават духа на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити и застрашават националната сигурност на Русия. Това написа на страницата си във Facebook председателят на комитета на Съвета на Федерацията Константин Косачов, предаде ТАСС.

„Севернокорейската ядрена програма се реализира от държава, имаща обща граница с Русия. От Пхенян до Владивосток са по-малко от 700 км. И всяко действие на КНДР в тази посока е пряка заплаха за националната сигурност на нашата страна“, отбеляза той.

Депутатът подчерта още, че „ако информацията за ядреното изпитание в КНДР не се окаже фалшива (а данните на външния обективен контрол към този момент, уви, свидетелстват за обратното), то става дума „за поредното нарушение от страна на Пхенян на духа на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити“.

Косачов припомни, че този действащ документ на практика не са подписали само три от ядрените държави – КНДР, Индия и Пакистан. Пет страни са го подписали, но не са го ратифицирали, сред които е и САЩ. Съединените щати и КНДР са единствените държави, които преди десет години са се обявили срещу резолюцията на Общото събрание на ООН в подкрепа на Договора, отбеляза той.

По думите на Косачов Русия прави всичко, което зависи от нея, за това документът да бъде подписан и ратифициран от всички ядрени държави, но особена отговорност за предотвратяването на корейската ядрена заплаха носи Вашингтон. „Интересно ще бъде да наблюдаваме поведението на САЩ. Това е случай, когато на тях се пада наистина особена отговорност и уникална възможност да проявят лидерските си начала. Да започнат със себе си“, каза Косачов.