Косачов: САЩ сблъскват Русия със съюзниците й

Председателят на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Константин Косачов счита, че САЩ сблъскват Русия със съюзниците й, използвайки тезата за възможното участие на ръководството на РФ в корупция, предаде ТАСС.

„Смятам, че става дума за последователна и настъпателна позиция на днешната администрация на президента на САЩ, стремеж да се раздели страната в годината на изборите, да се оказва влияние върху Русия и да се ограничат възможностите на действията й на международната сцена с цел с всички възможни и невъзможни методи да се запази едноличното лидерство на САЩ в света“, заяви Косачов.

Той предполага това, „тъй като съществуващата в продължение на много месеци ситуация на недоверие към Русия, ситуацията на осъждане на Русия, придоби явни признаци, че в скоро време може да бъде нормализирана. Затова бяха необходими поредните аргументи, които биха позволили сдържането на симпатиите към Русия и отблъскването от нея на потенциални съюзници“. За да постигнат тези цели САЩ се обръщат към „отдавна изтърканата и използвана многократно история за участие на висшето ръководство на Русия в корупция на територията на страната“, поясни сенаторът.

Според Косачов, тъй като отношенията между Русия и САЩ „и без това са в най-ниската си точка, да се взаимодейства на такъв недобросъвестен партньор с политически методи и да се изключват направления от двустранното сътрудничество не се налага в този случай – тези отношения и така вече са замразени на практика във всички области“.