Косачов: Расмусен в Украйна ще бъде само „сватбен генерален секретар“ без военно значение

Председателят на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачов не вижда политически или военен подтекст в назначаването на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за извънщатен съветник на украинския президент Петро Порошенко. Според сенатора „сватбеният генерален секретар“ ще играе роля в личния пиар на украинския лидер, предаде ТАСС.

„В назначаването на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за извънщатен съветник на президента на Украйна не бих търсил каквото и да било военно и изобщо практическа значение“, написа депутатът на страницата си във Facebook.

Косачов отбеляза, че напоследък „Украйна има най-остра нужда не от пари отвън, а от внимание отвън“. „Затова повечето й действия са показно шоу. За усилването на външния ефект привличат чужденци, желателно – с гръмки имена. И всичко това се прави във вид на скандал и дори фарс“, пише Косачов.

Във връзка с това сенаторът не вижда смисъл „да се търси в появата на украинската сцена на Расмусен на някакви допълнителни рискове в контекста на ситуацията в Донбас или за отношенията между Русия и Украйна“. „Това е политическа, а не военна фигура. „Сватбеният генерален секретар“ ще работи за личния пиар на Порошенко, а Запада още един „гледащ“ към Киев също напълно го устройва“, счита той.

Депутатът подчерта, че руската страна „не я радва това, че ръководството на съседната страна ще се консултира от още един персонаж, който не се отличава до момента с проруски възгледи“. „Струва  ми се обаче, че това изцяло описва картината на днешния киевски политически елит – по-зле вече няма да стане“, каза той.