Косачов: Присъединяването на Черна гора към НАТО няма да спомогне за стабилността в Европа

Присъединяването на Черна гора в НАТО е остаряла и ненужна стъпка, която ще повлияе отрицателно на европейската сигурност, счита председателят на Комитета по външни работи на руския парламент Константин Косачов. Това той написа на страницата си във Facebook във връзка с предстоящото на 19 май подписване на договора за присъединяване на Черна гора към алианса, предаде ТАСС.

Руският сенатор отбеляза, че тази стъпка не спомага „нито за укрепването на сигурността на самата Черна гора (която никой не застрашава – а сега рисковете за нея се увеличава), нито за стабилността в самата Европа, за която най-големият проблем е разширенческата активност на евроатлантическите структури, нито за подобряване на отношенията между Русия и НАТО, Русия и Черна гора“.

„Много остаряла и ненужна стъпка, която трудно би могла да бъде оправдана с някакви разумни съображения, освен превръщането на експанзията за самоцел на алианса“, подчерта той.

Косачов счита също, че „НАТО не е опора на европейската сигурност, а е нейно главно предизвикателство“. „И затова включването на нови страни в алианса е изостряне на това предизвикателство, а не отговор на него“, отбеляза сенаторът. „Необходими са наистина общи, универсално европейски механизми за сигурност, които лиха давали гаранция на всички, а не само на онези, които се намират вътре във военните блокови структури“, убеден е Косачов.

Що се отнася до влиянието на бъдещото членство на Черна гора в НАТО върху сътрудничеството й с Русия, то в отношенията между двата народа нищо няма да се промени, счита депутатът.