Косачов коментира изказването на Тереза Мей за заплахата от страна на Русия

Великобритания е заседнала между две предизвикателства: тероризма и измислената богоизбраност. Това написа във вторник на страницата си във Фейсбук председателят на комисията на горната камара на руския парламент по международните въпроси Константин Косачов, предаде ТАСС.

По-рано британският премиер Тереза Мей заяви пред парламента, че не се съмнява в желанието на Владимир Путин да подкопае нормите на международното право. Тя използва темата за Русия като основен аргумент за модернизирането на ядрените сили на Кралството, като заяви при това, че Русия е заплаха. „Заплахата, идваща от страни като Русия и Северна Корея, си остава реална“, каза Мей.

„Съдейки по първия външнополитически коментар на новия британски премиер Тереза Мей, с усърдието на най-добрия ученик, но от това не по-малко заучено поставящ Русия и КНДР в една редица от заплахи за Великобритания, англосанксонците, начело с американците и присъединилите се към тях британци, са затънали дълбоко и с двата крака между две предизвикателства“, пише Косачов на страницата си в социалната мрежа.

По думите му, първото предизвикателство е тероризмът и нелегалната миграция, а второто – „измислената и присвоена богоизбраност за правото на истина и правото за решаване на съдбата на човечеството и на отделни народи“. И в този капан британците продължават да държат не само себе си, но „и всички останали“.

„Докога? Колко още трябва да се взриви и разруши, за да може в анализа на заплахите и в генерирането на достойните отговори на тях отново да изникне отговорността, присъща на великите държави? Но не по название, а по призвание?“, пише още Косачов.