Кораби от ВМФ на Русия се отправиха в североизточната част на Атлантическия океан, към границите на НАТО

Кораби от ВМФ на Русия се отправиха в североизточната част на Атлантическия океан, към границите на НАТО

Публикувано от:

Отрядът от кораби на Северния флот на Русия пое курс към североизточната част на Атлантическия океан, където ще осигурява сигурността на морската икономическа дейност. Това съобщи в четвъртък представите на флота, цитиран от РИА Новости.

Североизточният район на Атлантическия океан включва Баренцово, Норвежко и Балтийско море, Източна Гренландия и Исландия, Азорските острови, Ла Манша и др.

„Днес отрядът от кораби и спомагателни плавателни съдове, водени от големия противоподводен кораб „Североморск” излезе от основната база на Северния флот в гр. Североморск в Баренцово море и пое курс към североизточните води на Атлантическия океан”, съобщи представителят на флота.

Освен „Североморск”, в отряда влизат и десантният кораб „Александр Отраковский”, спасителният влекач и танкерът „Дубна”.

Основната цел на поредния поход е „осигуряване на военноморското присъствиена Русия в оперативно важни райони на Световния океан”. Освен това, корабите ще следят за сигурността на плаването и други видове морска икономическа дейност на РФ.

Предишният такъв поход на „Североморск” продължи от декември 2012 г. до юни 2013 г. Корабът измина повече от 30 хил. мили и успешно изпълни задачите за борба с пиратството в Аденския залив и в района на Африканския рог.