Кораби на НАТО съпровождали нова руска фрегата в Черно море

До 4 кораба на НАТО са съпровождали новата фрегата на Черноморския флот (ЧФ) на Русия „Адмирал Григорович“ по време на междуфлотския й преход. Това заяви в четвъртък по време на тържествения митинг в Севастопол по повод посрещането на кораба командирът на 30-та дивизия на ЧФ на РФ капитан първи ранг Олег Криворог, предаде ТАСС.

„За целия период на междуфлотския преход фрегатата постоянно е била съпровождана от кораби на НАТО — от два до четири кораба. При форсирането на черноморските проливи четири бойни кораба на Турция също са съпровождали руската. Това означава, че нашите партньори разбират значението на новите кораби, които влизат в състава на Черноморския флот на Русия. По характеристиките си руските кораби са съизмерими с ракетните крайцери от миналото поколение а по някои параметри значително ги превъзхождат“, каза Криворог.

Тази информация потвърди и командващият ЧФ адмирал Александър Витко. „Естествено, има интерес към новия кораб. Неговите характеристики се записват и се заснема хидро-акустичния му портрет. Те вършат своята работа, а ние нашата. Корабът е много добър и вниманието на нашите партньори е насочено към него“, заяви Витко.