Копринка – 2014 – празник за приятелите на Русия

В събота на 13 септември от 8:30 сутринта до към 17 часа следобяд се състоя ежегодния събор на приятелите на Русия в България на яз. Копринка. Това е единадесетият поред събор и той събра над 13 000 души от цяла България. Присъстваха и гости от Русия. Събитието се отразяваше от няколко водещи български и руски медии. На брега на язовир Копринка и тази година се събраха всички онези, които обичат Русия, които пазят и ценят връзката с тази държава, с нейната култура и език, както и всички онези, които някога са живели и трудили в бившия Съветски Съюз.

Копринка – 2014 се превърна в голям празник за приятелите на Русия. Програмата на празничното мероприятие съдържаше: поклонение на Паметника на свободата на връх Шипка, богата музикално-развлекателна програма, изпълнена с много изпълнения на професионални и самодейни състави и изпълнители, както и на финалистите от фестивала на руска поезия, песен и танц “ПУСТЬ ВСЕГДА БУДЕТ СОЛНЦЕ”. Също така, се проведе награждаването на финалистите от V Международен конкурс за детска рисунка „ОБИЧАМ МОЯТА РОДИНА” посветен на:

1150 години от ПРИЕМАНЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО В БЪЛГАРИЯ /864/,

700 години от раждането на преподобния Сергий Родонежски /1314/

190 години от ИЗДАВАНЕТО НА “РИБНИЯ БУКВАР” НА ПЕТЪР БЕРОН /1824/,

400 години от легендарния подвиг на ИВАН СУСАНИН /1613/

100 години от ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА “СВ. НИКОЛАЙ” В СОФИЯ – РУСКАТА ЦЪРКВА /1914/,

и на НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ НА ВСИЧКИ НАРОДИ.

По-рано заместник-председателят на НД Русофили Антон Тончев коментира в сутрешния блок на БНТ:

„Съборът на приятелите на Русия възникна през 2004 година, когато беше срещата на работилите в Коми. Знаете, че преди доста години в Коми имаше български предприятия, които добиваха дървесина и това спомогна за разрешаване на дърводобивния проблем у нас“, разказа Антон Тончев.

„Ние чувстваме, че както в началото на този век с лошо око се гледаше на хората, които изказват уважение и съпричастност към Русия, така сега също се формира такава обстановка. Движението „Русофили“ е патриотично и водещата му идея, е че не може да има обединена, силна и просперираща Европа без или срещу Русия. Такова нещо не може да се получи. Целият преходен период, в който живеем вече 25 години, е период на борба срещу Русия. Строят се смени, но борбата срещу Русия продължава. Целите да се дестабилизира Русия продължават да се търсят“, каза още той. „Срещата ни на Копринка е среща на съмишленици“, поясни Тончев.

Както вече съобщавахме по-рано НД „Русофили“ започва подписка против чуждо военно присъствие в България. Подписката стартира на традиционния събор на приятелите на Русия при язовир Копринка край Казанлък.

„Войната, която наблюдаваме в Украйна, не обслужва интересите нито на Европа, нито на Русия, заяви по-рано председателят на организацията Николай Малинов. По думите му, тя обслужва САЩ преди всичко. Смятаме, че Европа с Русия е много по-силна, отколкото противопоставена. Докато има кирилица и православие, ще я има България“, добави председателят на “Русофили”.

Зам.-председателят на движението Станислав Станилов отбеляза, че във военно и политическо отношение България трябва да бъда неутрална и чрез подписката русофилите ясно изразяват позицията си.

На брега на язовира Копринка за 11-и път русофилите се събраха и направиха равносметка за изминалата година. Николай Малинов разкри, че за една година движението е открило четири нови паметника, изнесени са над 100 концерта из страната и са проведени десетки конкурси за рисунки, песни и есета, а кабинетите за изучаване на руски език в детските градини са вече над 470. За следващата година русофилите планират бройката да достигне до 600 кабинета. “Не се сещам за друго мероприятие, на което един народ да покаже любовта си към друг”, заяви Малинов, за който събирането на язовира е израз на благодарност към руския народ. През последните години броят на гостите от всички градове значително нарасна, а през тази година посетителите бяха над 12 хиляди, отбелязаха от НД “Русофили”.

На сцената на събора излязоха с приветствени слова високопоставените гости на Събора – Копринка 2014: Вячеслав Пугачов представител на “Россотрудничество“, съветник по културата в посолството на Русия Кирил Ринза, секретар на общинския съвет гр. Казанлък Иванка Иванова, пред­се­да­тел на Софийското сдруже­ние на при­я­те­лите на Русия „Алек­сандър Нев­ски” Любомир Коларов и др., които поздравиха присъстващите и изразиха благодарност за приятелството с Русия.