Кончаловски в София с "Лешникотрошачката 3D"

Андрей Кончаловски (pc.konchalovsky.ru) е в София за премиерата на последния си филм „Лешникотрошачката 3D“ (The Nutcracker in 3D), снет по едноименната приказка на Е.Т.А. Хофман и балета на П.И. Чайковски.

Във филма участват Нейтън Лейн, Джон Туртуро, Ел Фанинг и Юлия Висоцка. Разпространители за България са „А плюс филм“ и „Радивижън“.

Действието се развива през 20-те години на 20-и век във Виена. Разказва се за самотно 9-годишно момиче, което получава от кръстника си кукла, а през нощта тя оживява.

От 7 до 11 септември в Дома на киното ще бъдат показани шест филма на Андрей Кончаловски.

Носителят на Голямата награда на журито от фестивала в Кан за „Сибириада“ (1979) и номиниран за „Златна палма“ още три пъти е роден 20 август 1937 г. в дворянско, но и болшевишко семейство. Дядо му е прочут пианист, чичо му – художник, а баща му, Сергей Михалков, е партиен и държавен поет,автор на химна на СССР, председател на Съюза на съветските писатели.

По-малък брат на Андрей е Никита Михалков.

В седмицата в Дома на киното са програмирани само негови руски филми – от ранния и от късния му период.

След 1982 г. Кончаловски направи десет филма в САЩ и Италия. (вижте пълна филмография в imdb.com)

През 1969 г. той екранизира Тургеневото „Дворянско гнездо“ с полската звезда Беата Тишкевич и руснаците Леонид Кулагин и Ирина Купченко.

Година по-късно режисьорът снима филм по великата пиеса на А.П. Чехов „Вуйчо Ваньо“. В ролите са Инокентий Смоктуновски, Сергей Бондарчук, Ирина Купченко.

Популярност в някогашния СССР Кончаловски печели с опита си за мюзикъл „Романс за влюбени“ (1974).

За политическата сатира „Кокошчица Ряба“ (1994, с Ина Чурикова) Кончаловски казва, че е най-личният му и любим филм.

През 2000 г. Кончаловски спечели Голямата награда на журито и наградата на УНИЦЕФ от фестивала във Венеция с „Домът на глупците“, филм за психиатрична клиника по време на първата война в Чечня от 1996 г.

„Лустро“ е един от най-новите филми на Андрей Кончаловски, в който участва сегашната му, пета, 36 години по-млада, съпруга – Юлия Висоцка. Той е жестока сатира на бизнеса с модата и манекенките.

На 7 септември в 19 ч. руският режисьор гостува в Дома на киното за разговор със зрителите преди прожекцията на „Лустро“ (2007), а на 8 септември е премиерата на „Лешникотрошачката 3D“.

Цената на билета за всички филми от седмицата на Кончаловски е 5 лв., включително за разговора с режисьора и прожекцията след него..