Концернът за радиоелектронни технологии: Има ръст на износа

Най-големият в Русия производител на радиоелектронно оборудване – концернът „Радиоелектронни технологии” ще увеличи износа на продукция за граждански и военни цели.

През 2014 г. ръстът на износа в сравнение с предишната година, трябва да бъде повече от 20%. Основната част от продажбите за износ представляват възли и системи за радиоелектроннно оборудване на военни самолети. По резултатите от 2013 г. обемът на доставките за износ по договорите за военно-техническо сътрудничество и гражданските проекти достигна 200 милиона долара. До 2017 г. годишният обем трябва да нарасне до 300 милиона долара, заяви заместникът на генералния директор по външноикономическата дейност Игор Золотов:

– Най-предпочитаните пазари са страните от ОНД и съседните страни. Традиционни пазари остават Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Близкия Изток. От европейските страни се водят преговори с партньорите от Италия, Испания и Германия – това е за продукцията с гражданско предназначение. За военната продукция преговаряме също с Италия и Испания, а в Азиатско-тихоокеанския регион – с Индия, Малайзия, Виетнам.

Днес на концерна се падат почти 75% от вътрешния пазар на гражданска авионика и повече от 45% от военния. Компанията разработва иновативен комплекс от бордово оборудване. Използването му значително ще повиши безопасността на полетите и ще гарантира спазването на международните стандарти за въздушната навигация. Първият самолет, който ще бъде оборудван с такъв комплекс, ще бъде лайнерът със средна далечина на полета „МС-21”.

Освен това, концернът разработва ново радиоелектронно и навигационно оборудване за отбранителната промишленост на Русия. В частност, разработена е „стъклена пилотска кабина” за учебно-бойния самолет „Як-130”. Тази машина изпълнява ролята на учебно-тренировъчен самолет за подготовка на пилоти на ВВС и ролята на щурмовик. Благодарение на най-съвременна техника се открива възможността за имитиране на широката гама от различни модели бойни самолети, т.е. тяхната аеродинамика и методите за използване на оръжията им.

Важно средство за успеха на оборудването на световния пазар за концерна е участието в международни изложения. Тази година компанията ще участва в авиосалона във Фарнбъро, в изложенията „HeliRussia-2014”, Технологии в машиностроенето в град Жуковски в Подмосковието и в редица други.

През последните години, конкуренцията на световния пазар за бордово оборудване рязко се засили, отбеляза Игор Золотов:

– Ние се конкурираме с лидери в производството и доставката на радиоелектронно оборудване като „Sagem” и „Thales”. Мисля, че в бъдеще конкурентоспособността на нашите продукти ще расте, тъй като ние постоянно се стремим да подобрим качеството на продукцията и техническите възможности на изделията.