Конференция за международна сигурност ще се проведе за пета година в Москва

Конференция за международна сигурност, организирана от руското министерство на отбраната, ще бъде открита за пета година в Москва, предаде ТАСС. Участие в тазгодишния форум ще приемат рекордните 500 гости от 80 страни, а самото мероприятие ще продължи два дни, вместо традиционно един.

В Московската конференция по традиция ще присъстват високопоставени представители на чуждестранни военни ведомства, официални лица, представители на експертната общност и академичните кръгове. По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че във форума ще участват 17 министри на отбраната, 14 началници на Генералните щабове и зам.-министри на отбраната. В Москва са пристигнали също и представители на ръководствата на международните организации – ООН, двама зам.-генерални секретари на ОССЕ, Международния Комитет на Червения Кръст, Лигата на арабските държави, ОНД и ОДКС.

Тази година, както и миналата, Русия е поканила на конференцията представителите на всички страни-членки на НАТО. Съединените щати отказали поканата, като по думите на американския аташе по въпросите за отбраната в РФ Брус Макклинтък, официални представители на Вашингтон няма да участват във форума.

Също както и миналата година, Москва не е канила на конференцията военни от Киев. Военно-дипломатически източник в руската столица заяви по-рано пред ТАСС, че това е свързано с „възможното непредсказуемо поведение на украинските колеги“. Миналата година зам.-министърът на отбраната на РФ обясни отказа за покана на представители от съседната държава с това, че военното ведомство е решило „да даде на украинските колеги да си починат“.

Ключова тема на дискусиите на конференцията ще бъде „Тероризмът като главна заплаха за глобалната сигурност“.