Консултации за мирен договор между Русия и Япония започнаха в Токио

Токио, 31 януари. Консултации за мирен договор между Русия и Япония на ниво заместник-министри на външните работи на двете страни започнаха в Токио. Руската страна ще бъде представена от заместник-министър Игор Моргулов, японската – от Шинсуке Сугияма.

„Готови сме да обсъдим най-важните проблеми в двустранните ни отношения, както и международни проблеми. Това е първият официален кръг от преговорите относно мирния договор между Русия и Япония, на който специално внимание ще бъде отделено на историческия аспект”, – заяви Игор Моргулов, съобщава РИА „Новости”.

Преди това министърът на външните работи на Русия Лавров бе заявил, че на преговорите ще бъдат разгледани исторически аспекти на проблема за мирния договор между страните, като това ще бъде отправна точка за обсъжданията. Русия смята, че регулирането на въпроса трябва да бъде приемливо и за двете страни и да се основава на признаването на резултатите от Втората световна война, скрепени от Устава на ООН.

Решение за провеждането на консултации на ниво заместник-министри относно мирен договор, който така и не бе сключен между Русия и Япония след Втората световна война, е прието на състоялата се през април миналата година първа за последните 10 години визита на премиер-министъра на Япония Шиндзо Абе в Москва, когато той се срещна с президента на Русия Путин.

За какво е спорът между Русия и Япония?

Отношенията между двете страни са помрачени от нерешен териториален спор. Япония претендира за четири от Курилските острови – Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи, като се позовава на двустранен Трактат за търговията и границите от 1855 година. Като условие за сключване на мирен договор с Русия след края на Втората световна война Токио постави връщането на островите. Договорът така и не бе подписан. Позицията на Москва е, че южните Курилски острови са влезли в състава на СССР след края на Втората световна война и руският суверенитет над тях, който е надлежно оформен юридически, не подлежи на съмнение..