Конашенков: Публикациите за заплаха от Русия са насочени към данъкоплатците в страните-членки на НАТО

Публикациите на западните „политически пенсионери“ за заплахата, която уж представлява Русия, са с цел да убедят данъкоплатците в страните-членки на НАТО по-лесно да отпуснат средства за издръжка на американските военни в Европа. Това заяви пред журналисти официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Думите на руския генерал са в отговор на публикуваната в сп. Foreign Affairs статия на бившия главнокомандващ силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав, в която той нарича Русия „непреходна екзистенциална заплаха за САЩ, съюзниците им и целия световен ред“.

„Както и предупреждавахме, с наближаването на срещата на върха на НАТО във Варшава (на 8 юли), където се планира да бъде прието решение за разгръщане в близост до руските граници на четири натовски батальона, броят на русофобските реакции на „политическите пенсионери“ на Запад се увеличава. Припомняме, че целта на всички тези нападки е да се уговорят данъкоплатците в страните от НАТО по-лесно да се разделят със средства за разгръщане и издръжка най-вече на американските военни в Европа“, заяви Конашенков.

Според него публикацията е „доста повърхностно русофобско есе“ на Брийдлав и е явен признак за превръщането на генерала в „пенсионер от Студената война“.