Конашенков коментира изказванията на САЩ и НАТО за „заплахата от Русия“

Руското министерство на отбраната коментира изказванията на отделни представители на САЩ и НАТО за възможната „заплаха от Русия“, предаде „Спутник“.

„Напоследък отделни представители на САЩ и НАТО за пореден път нагнетяват русофобската истерия в Европа. При това схемата на този спектакъл се разиграва всеки път по един и същи шаблон. Първо официалните представители на блока правят тревожни изказвания за необходимостта от защита на алианса от външна заплаха“, каза официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

„Ако ги слушаш, то се създава впечатлението, че НАТО е изтикана в ъгъла безобидна овца, която от всички страни я дебнат „хищници“ в лицето на Русия и другите неконтролирани от САЩ страни“, заяви той.

„Действие второ е заплашително: от хралупите изпълзяват пенсионери от Студената война от типа на Майкъл Макфол (бившия американски посланик в Русия), Виктор Еш (бившия американски посланик в Полша) и Уесли Кларк (бившия командващ силите на НАТО в Европа) с параноидните си лозунги за възраждането на „империята на злото“ и евтините сметки от рода на това, колко часа ще издържи НАТО до пълния разгром от руснаците. Забележете, че тези безумни умствени лупинги веднага широко се цитират от западните медии като неизменна истина“, каза още Конашенков.

„И накрая, действие трето – успокояващо. На сцената излиза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и заявява, че слуховете за безпомощността на алианса са преждевременни. Чрез данъкоплатците обаче, страните от алианса трябва да направят още едно усилие за укрепването му“, добави той.

„Тази година кулминацията на този спектакъл ще настъпи на 8 юли във Варшава. На предстоящата в полската столица среща на върха на НАТО по многобройните молби на „мирните труженици“ от Полша и балтийските страни ще бъде обявено за разполагането в тези страни на сухопътна групировка уж за „сдържане на Русия“, заяви Конашенков.

„Финалът: руската заплаха е „неутрализирана“, военните бюджети на страните от НАТО са увеличени, безгрижният живот на натовската бюрокрация за пореден път е защитена от нападките на данъкоплатците от страните от алианса“, каза той.