„Комсомолская правда“ : Белият дом е готов да задуши Европа в икономическите си обятия

„Комсомолская правда“ : Белият дом е готов да задуши Европа в икономическите си обятия

Публикувано от:

Вашингтон продължава да упражнява натиск върху ЕС за подписването на Трансатлантическото споразумение търговия и партньорство (ТТИП), което фактически ще лиши Стария континент от възможността да защитава националните си пазари от задокеанските стоки, пише „Комсомолская правда“, цитирана от „Фокус“.

Германски вестници са публикували протоколите от секретните преговори за ТТИП между представителите на САЩ и на ЕС. Оказва се, че САЩ искат да внасят в Европа своите продукти с ГМО, производството и продажбата на които е забранена в много страни от Стария свят. В случай на отказ представителите на Вашингтон заплашват да блокират износа за САЩ на европейските автомобили.

А широко рекламираното „сваляне на бариерите“ ще се изрази в разрешението за американските компании да добиват в Европа шистов газ с помощта на фракинг – опасен за околната среда метод, който е забранен във Франция, Великобритания и Холандия. Всичко това можеше да се смята за поредното хрумване на конспиролозите, ако не беше желанието на САЩ да наложат търговските си правила на целия свят, изразено от самия президент на страната Барак Обама.

„САЩ трябва да пишат правилата и да вземат решенията. САЩ трябва да задават тона. Другите страни трябва да играят по правилата, установени от САЩ“, заяви Обама.

Излиза въпросът: „Защо САЩ предпочитат да наричат този откровен диктат „партньорство“?