Компромиси вместо санкции

Ирина Мануйлова, депутатка в Госдумата от партията „Единна Русия“, зам.-председател на Комитета по образованието на руския парламент в интервю пред журналистката от в. Стандарт Оля Ал-Ахмед.

– Като депутат и член на управляващата партия „Единна Русия“ смятате ли, че САЩ и ЕС искат наистина да притиснат“руския мечок“ в ъгъла?

– Да, според мен те се опитват да сторят именно това. А то вреди на всички ни, и на Европейския съюз, и на САЩ, и на нас. Русия направи изключително много, за да стане светът по-дружелюбен, да се уважава суверенитетът на всяка една държава. Русия се отнася с огромно уважение към избора на всяка една държава. Точно това обяснява нашата подкрепа към народите на Сирия и Либия. Много примери от световната история могат да бъдат дадени, където Русия е именно в ролята си на миротворец. Ако добре познавате руския език и манталитет, то би трябвало да знаете, че руската мечка никога не напада първа. Но тя не допуска някой да посяга на най-святото за нея – децата й. Тогава гневът й ще е безпределен. Всички ние обичаме и ценим най-скъпото нещо, което имаме – а това са нашите деца, младото поколение. В това са единни всички народи, независимо от националността, от вероизповеданието. Ние, като руснаци, винаги ще защитаваме страната си и подрастващото поколение, което ще гради здравото бъдеще.

– Френският президент Оланд заяви, че е време антируските санкции да бъдат отменени. Как се отразиха те на Русия и на Запада?

– Естествено, че въведените санкции няма да минат безследно. Но те безусловно вредят и на тези, които ги налагат, и на тези, към когото са насочени. Надявам се, че в най-скоро време и ЕС, и колегите ни зад океана да преразгледат становището си и да разберат, че в съвременния свят най-главното е изкуството на диалога, умението да се намират и постигат компромиси, да се виждат и да се разбират взаимните интереси.

– Новата година започна неспокойно за много страни по света, как бихте искали да мине 2015 г.?

– Преди всичко бих искала да пожелая на всички хора по земята мир. Бих искала всеки човек да има възможността да се реализира пълноценно, според способностите, знанията и уменията си. Това най-вече касае подрастващото поколение. На младите трябва да им бъде дадена възможност добре да се образоват и да се формират като качествени личности, а за целта е необходимо те да живеят и да изграждат бъдещето си в мир. Така че 2015 г. бих искала да премине в мир и това да е приоритет на всички страни.

– На 7 януари Русия празнува Рождество Христово. Какво ще посъветвате в навечерието на православната Коледа младото поколение?

– Важно е те да имат до себе си мъдри съветници, добри наставници. Хора, които ще могат да оценят културата на всеки един народ. Много е важно младото поколение да работи в посока на опазване на културните и морални ценности, на традициите си. Много е важно да не се подценяват творческите личности. Те правят света красив и благороден. Днес Русия може да се похвали с изключително много стабилни и приятелски отношения в областта на културата с много страни. В качеството си на зам.-председател на Комитета по образованието на Госдумата на Руската федерация ми се иска да засилим обмена на ученици и студенти между Русия и България. Само когато се разбираме на културно ниво, можем да си сътрудничим много по-плодотворно, задълбочено и ефикасно. Посредством културно-образователния обмен между страните ни ще опазим и славянските традиции и ще повишим нивото на ценностната система.

Автор  Оля Ал-Ахмед ,  известен български журналист и преводач от арабски и руски, експерт по ПР и протокол. Говори свободно английски, арабски, руски и испански. Завършила е арабска филология в СУ , с втора специалност : журналистика и ПР , и здравен мениджмънт в УНСС. Преди години само за една нощ преведе наказателният кодекс на Либия и обвинителния акт срещу българските медици , с което нашумя.