„Коммерсант”: Реверсивни реверанси

„Формално ставаше дума за проблемите по подготовката за зимата, но целта на срещата бе за пореден път да се обясни на западните партньори, че Русия не е съгласна с допълнителните доставки на газ за Европа, от които да се ползва Украйна“, пише специалният кореспондент на „Коммерсант“ Андрей Колесников в коментар на срещата на руския президент Владимир Путин с ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер.

Става въпрос за допълнителни доставки, поискани от Европа. Изпълнението на всички текущи задължения на „Газпром“ е безукорно“, казва Милер в отговор на въпрос на Путин дали „Газпром“ действително е прекратил доставките на газ за страни от ЕС и какво всъщност се случва?

„Не е тайна за какво би могло да потрябват неочаквано на Европа допълнителни доставки: някои европейски страни вече започнаха реверс на руски газ за Украйна. На срещата с Милер Путин даде ясно да се разбере – номерът няма да мине“, посочва вестникът.

В крайна сметка, националните интереси на Русия са по-важни – най-малко, спрямо интересите на Украйна и спрямо интересите на страните от Европейския съюз, който, според Путин, е наложително да разбере в какво точно се състоят собствените му интереси“, добавя „Коммерсант“.