„Коммерсант“: Катастрофата на Boeing-а в Ростов може да е в резултат на конфликт между пилотите

Катастрофата на Boeing 737 на компанията Flydubai в Ростов на Ростов на Дон е възможно да е в резултат заради спор в пилотската кабина, съобщи „Коммерсант“, позовавайки се на близък до разследването източник, предаде РИА Новости.

Според изданието, експертите са разшифровали данните от черната кутия на самолета и са могли да възстановят картината на случилото се преди инцидента.

Станало е ясно, че пилотите са решили да заходят към летището втория път в ръчен режим. При новото набиране на височина пилотите е трябвало ръчно да въведат данните, ориентирайки се по показанията на уредите.

Според експертите екипажът не е отчел особеностите на Boeing-а при преминаването от режим на кацане към набиране на височина. Вместо плавно да се издигне, самолетът се е вдигнал нагоре, като изтребител.

Специалистите считат, че поради умора или липса на опит пилотите не са разпознали самопроизволната маневра на самолета, а след като скоростта му започнала да пада рязко, в кабината възникнал спор.

Управляващият пилот увеличил режима на работата на двигателите, опитвайки се да набере скорост. Партньорът му смятал, че трябва да се спусне носа на самолета. С викове „Стой. Къде?“ той се обърнал към колегата си, отклонявайки щурвала към себе си, за да спре набирането на височина.

Екипажът успял да съгласува действията си, едва когато усетил отрицателното претоварване, но вече било прекалено късно, пише изданието.

Пътническият Boeing 737-800 на компанията Flydubai се разби в Ростов на Дон на 19 март, припомня агенцията. В резултат на трагедията загинаха всички 55 пътници и 7-членния екипаж. Разследващата комисия работи по три основни версии за катастрофата: техническа неизправност, лоши метеорологични условия и грешка на екипажа.