Комикът, осмял Ердоган: Меркел ме сервира на нервноболен деспот

Германският телевизионен водещ Ян Бьомерман, който се оказа в центъра на скандал след като обиди турския президент по време на предаване, разкритикува канцлера Ангела Меркел. Изявлението му бе публикувано в сайта на ежедневника Die Zeit, предаде „Вести.ру“.

По думите му канцлерът трябва да уважава свободата на словото. Но вместо това „тя ме наряза на филе и ме сервира като мезе към чая на нервноболен деспот, като така ме превърна в германския Ай Уейуей (китайски художник и архитект)“, добавя той.

На 31 март в ефира на предаването Neo Magazin Royalе Бьомерман прочете обидно стихотворение по адрес на Ердоган. От Анкара поискаха от немските власти да вземат юридически мерки срещу водещия. Съгласието на Берлин бе нужно, тъй като самият Ердоган подаде иска в прокуратурата на Майнц. В подобни случаи Германия трябва да даде право на другата страна да съди неин гражданин.

На 15 април Меркел заяви, че германското правителство е решило да удовлетвори искането и да не възпрепятства съдебното производство срещу сатирика. По-късно стана ясно, че в кабинета на министрите гласовете са се разделили поравно и решаваща е била позицията на канцлера, предаде ТАСС.