Кометата Чурюмов-Герасименко е като LEGO

„Изненадващо, но повърхността на кометата не е непрекъсната, а се състои от блокове като лего“, съобщи ученият от Уралския университет Наталия Безаева, по време на среща на Американския геофизичен съюз в Сан-Франциско.

Там са обявени нови данни, предадени от „Фила“. В една от точките големината на блока е от 26 см до 4 м. Повърхността на кометата прилича на мартенски сняг, смесен с мръсотия, която е замръзнала и е кристализирала. Този „твърд сняг“ е върху цялата комета“. Температурата на повърхността на кометата е от минус 135 градуса до минус 155 градуса.

Научните данни, получени от модула „Фила“ на повърхността на кометата „Чурюмов-Герасименко“, дават основания за преразглеждане на теорията за строежа на тези космически тела, съобщи ТАСС.

Магнитометърът на „Фила“ е показал, че повърхността на кометата е абсолютно немагнитна. Магнитната й наситеност е много по-малка, отколкото на метеорит, лунен прах, земна пръст. Повърхността й е покрита със замръзнал прах. Този пласт е с дебелина десетина сантиметра. Заради него „Фила“ не успя да се закрепи веднага и отскочи два пъти.

Данни за кометния прах още няма. Известно е обаче, че плътността на горните слоеве на кометата е 400 кг на кубичен метър – значително по-малко от плътността на водата.