Комаров: Русия ще изпълни ангажиментите си към България

Комаров: Русия ще изпълни ангажиментите си към България

Публикувано от:

Държавната корпорация “Росатом” никога няма да смени хода на своите задгранични проекти заради преодоляване на някакви хипотетични проблеми в отношенията с чуждестранните си партньори, каза зам. -генералният директор на “Росатом” Кирил Комаров.

“Никога не сме използвали това и няма да го използваме за решаване на спорни въпроси”, заяви Комаров пред специалния кореспондент на БГНЕС в Москва Георги Пашкулев в хода на форума “Атомекспо-2015”.

Комаров отбеляза, че по-рано е възникнала спорна ситуация по проекта за строителството в България на АЕЦ “Белене” с участието на Русия, като проектът е спрян от София. “Русия обаче нито веднъж не наруши хода на доставките на ядрено гориво за действащите блокове на АЕЦ “Козлодуй”, подчерта Комаров.

Търгът за изграждането на АЕЦ “Белене” в България, обявен през 2005 г., бе спечелен от руската компания “Атомстройекспорт”. На 29 ноември 2006 г. беше подписано споразумение за изграждането на АЕЦ-а. Въпреки това, в края на март 2012 г. българското правителство обяви прекратяване на проекта за АЕЦ “Белене”.