Комаров: Русия ще изпълни ангажиментите си към България

Държавната корпорация „Росатом“ никога няма да смени хода на своите задгранични проекти заради преодоляване на някакви хипотетични проблеми в отношенията с чуждестранните си партньори, каза зам. -генералният директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

„Никога не сме използвали това и няма да го използваме за решаване на спорни въпроси“, заяви Комаров пред специалния кореспондент на БГНЕС в Москва Георги Пашкулев в хода на форума „Атомекспо-2015“.

Комаров отбеляза, че по-рано е възникнала спорна ситуация по проекта за строителството в България на АЕЦ „Белене“ с участието на Русия, като проектът е спрян от София. „Русия обаче нито веднъж не наруши хода на доставките на ядрено гориво за действащите блокове на АЕЦ „Козлодуй“, подчерта Комаров.

Търгът за изграждането на АЕЦ „Белене“ в България, обявен през 2005 г., бе спечелен от руската компания „Атомстройекспорт“. На 29 ноември 2006 г. беше подписано споразумение за изграждането на АЕЦ-а. Въпреки това, в края на март 2012 г. българското правителство обяви прекратяване на проекта за АЕЦ „Белене“.