Коломойски се закани да взриви ДнепроВЕЦ

Запорожието, което в момента се намира  под покровителството на губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски, се подготвя към евентуално преминаване в ръцете на опълченците.

Според данните на LifeNews, които се позовават на секретна информация от осведомен източник, властите на Запорожието се контролират от олигарха Коломойски и в момента се подготвят към взривяване на Днепровската ВЕЦ, в случай, че градът мине под контрол на опълченците.

Взривяването на ВЕЦ-а е таен „План Б” на олигарха Коломойски. Днес в Днепропетровск се провежда екстрено заседание на Съвета на отбраната на региона, в което участват управленчески апарати на областта и силови органи. Заседанието води самият Коломойски, на което са поканени и ръководителите на Запорожката област в Украйна. Коломойски заяви, че е подготвил „План Б”, който ще бъде оповестен след края на заседанието.

По думите на източника на LifeNews в Запорожието, местните власти са възмутени от поведението на Коломойски и неговите помощници. Напрежението в региона не позволява на чиновниците да се противопоставят на напора на олигарха.

Производството на основните местни заводи е спряно, заради забраната за военно-техническо сътрудничество с Русия. Очаква се през есента няколко от тях да бъдат закрити напълно.

Според полковника в оставка Виктор Литовкин, ако Коломойски наистина реализира своя „План Б”, то той автоматично ще се превърне в самоубиец.

„Разрушената Днепровска ВЕЦ ще залее Украйна и част от Русия. Никоя война не струва такива жертви, като тази от заплахата за разрушаване на ДГВЕЦ”, подчерта специалистът.

„В историята на военните конфликти е имало аналогични случаи, когато се е появявала заплаха от взривяване на ВЕЦ и Електроподстанции, но дори по време на Втората Световна война немците са избягвали подобни действия”, поясни военният експерт Евгени Черноусов.

Политологът Андрей Суздалцев пък уверява, че в създалата се ситуаци Коломойски рискува да настрои срещу себе си голяма част от населението на Мариупол и Запорожието.

„Веднага щом опълченците влязат в регионалния център, много от местните жители на Запорожието ще попълнят редиците на опълчението. Там живеят много запорожки казаци, а те умеят и обичат да воюват. В полза на съпротивата на Националната гвардия и батальоните на Коломойски, са умората на местния електорат от празните обещания и господарските маниери на олигарха. Води настроенията и икономиката – цените на жилищата, нестабилността на валутата, а въпросът за газа най-много подтиква хората към съпротивление на властите”, пояснява Суздалцев.

Коломойски се кани да взриви Днепр

Днепровската ВЕЦ е един от най-важните обекти от инфраструктурата на югоизточна Украйна. Само тази станция захранва с електричество няколко области. Днепровската ВЕЦ е взривявана два пъти – по време на Втората Световна война. Първия път по нареждане на съветското ръководство, а втория път по инициатива на немците по време на отстъплението им от територията на Запорожието.