Коломойски призна, че целта на украинските военни е бил друг самолет, а не Боинг 777

Губернаторът  на Днепропетровска област в Украйна ,олигархът Игор Коломойски призна, че целта на украинските военни е бил друг самолет, а не Боинг 777 на малайзийските авиолинии. Това съобщи телевизия Lifenews, редакцията на която разполага с аудио- и видеозапис на признанията на олигарха.

Коломойски нарече катастрофата на малайзийския самолет в Донецк „глупост” и „чиста случайност”, като уточни, че „никой не е искал да го свали”. Според него „те са целели един, а са улучили друг”. „Знаете какво се случва, когато сериозни неща попадат в ръцете на неподходящи хора и в резултат на това се случват глупости”, поясни олигархът. Какви именно „сериозни неща” и в чии ръце са попаднали, в разговора не се уточнява.

Припомняме, че версията за свалянето на малайзийския Боинг по погрешка вместо руския самолет номер едно, бе представена в ефира на „Първи канал” още на 18 юли, ден след катастрофата. Според тази версия, представена от анонимен източник в Росавиация, самолетът на руския президент, на борда на който се намирал Владимир Путин, и пътническият Боинг са минали през една и съща точка в небето с малка разлика във времето.

Траекториите на двата самолета се пресекли на територията на Варшава на височина 10,100 м. Самолетът на руския президент е бил там в 16:21 московско време, а малайзийският- малко по-рано, в 15:44. Както отбеляза „Първи канал”, на такова голямо разстояние различаването на двата самолета е почти невъзможно, тъй като контурите и размерите им са сходни, а оцветяването им отдалече на практика е еднакво.