Коломойски започва атака срещу…Порошенко?

Украинският президент Петро Порошенко трябва да бъде нащрек, започва голямата игра.

Игор Валериевич Коломойски очевидно достигна до такива висоти, че е напълно вероятно да замени президента. Да, да смени Порошенко.

Именно за това, че олигархът е едва ли не най-силният политик в държавата, някак внезапно, едновременно, безусловно и безкористно започнаха да пишат редица украински издания.

укр медии

И така, да започнем. На 7 юли политическият експерт, ветеранът от контраразузнавателната спецслужба „Шабак“ Алекс Гройсман заяви, че Коломойски може да подари на евреите обетована земя в лицето на Украйна.

„Украйна като историческа родина на много израелтяни може да се превърне в нова „Обетована Земя“. Тук ние можем да разчитаме на подкрепата на местната диаспора. И, на първо място, днепропетровската“.

„При това, трябва да отбележим, че самият ход на събитията в Украйна може да накара Коломойски да поеме върху себе си отговорността за страната. И в такъв случай би била напълно уместна подкрепата на милионите единоверци, умеещи с оръжие в ръце да защитават родината си“.

Нито повече, нито по-малко, както се казва. Бихме могли да си помислим, че това е просто настройване. Прекалено са абсурдни твърденията на „експерта“. Ако нямаше едно внушително „Но“. Статията бе препечатана и от „Мост Днепр“.

„Приглася“ му и още един експерт – Едуард Галахър, който заявява:

„За да не възникнат безредици (а Русия несъмнено ще се опита да ги провокира с помощта на своите агенти), ще бъде необходимо присъствието на тези територии на мобилни групи от ПВК, които познават местната специфика и са способни да действат оперативно. А когато се налага, дори твърдо. Днес такива възможности има единствено Коломойски“.

Не Порошенко, а Коломойски!

Тази новина е разпространена от украинската информационна агенция UNN.

Отново същото днепропетровско издание препечатва статията.

Отиваме по-нататък. На следващия ден се появява материал със заглавието „П. Порошенко трябва да отстъпи мястото си на Коломойски“!!!

Този път автор е политологът Гюнтер Шолц, който пише:

„В идеалния си вариант това може да бъде представено като ротация на високо равнище, без да изключваме предсрочни президентски избори. Или, като компромисен вариант, можем да говорим за предоставянето на Коломойски на особени пълномощия, като еднолично командване но всички въоръжени формирования“.

В статията се споменава за недалновидността на Порошенко с неговото временно примирие, като в същото време се възхвалява „желязната ръка“ на Коломойски.

Още повече, материалът е публикуван и в изданието на Коломойски „Главком“.

Ако кажем, че Порошенко няма от какво да се притеснява, то определено ще сбъркаме. Със сигурност има от какво. Защото този, който получи правомощия в една територия, повече не желае да се ограничава само в нея.