Колко пари ще спечели Русия от операцията в Сирия?

Русия е похарчила за Военно-въздушната операция в Сирия $464 милиона, но може да спечели от нея много повече. Сумата на потенциалните експортни договори за доставка на въоръжение, изпробвано в Сирия, през идните години може да достигне $6-7 милиарда.Операцията в Сирия на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Руската федерация, продължила пет месеца и половина, е струвала на Москва над 33 млрд. рубли ($464 милиона). Това заяви президентът Владимир Путин.

Тези разходи обаче не изглеждат прекомерни на фона на очакваните дивиденти. Няколко военни източници разказаха пред „Денги“ („Пари“), че след началото на сирийската кампания Федералната служба по военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) е получила не малко запитвания от страни, които са проявили интерес към продукцията на руски отбранителни предприятия, като повечето от тях са заявили, че искат да придобият авиационна техника.

„От една страната (в Сирия) ние показахме бойните възможностите на техниката, привлякохме вниманието на възложители, а от друга – изпробвахме над половината от наличния летателен състав при бойни условия“, каза източник на „Денги“, който е добре запознат с военно-техническото сътрудничество с чужди държави.

Договорите с Алжир се очаква да бъдат за близо $2 милиарда

През декември 2015 година от Алжир дойде заявка за 12 бомбардировача Су-32. Според Сергей Смирнов, директора на Новосибирския авиационен завод „Чкалов“, преговорите по тази сделка са се водели близо 8 години, но с вял темп през цялото време. Успешната експлоатация на бомбардировача в Сирия обаче придала нов импулс на преговорите: според информация на „Денги“ първата ескадрила Су-32 ще струва на алжирските военни не по-малко от $500-600 милиона, а в бъдеще не е изключена и опцията за закупуване на още 6 до 12 машини.

Паралелно с това се очаква началото на преговорите за покупката на не по-малко от 10 изтребителя Су-35С. Твърдият договор за този брой машини се оценява на около $850-900 милиона.

Като успех може да се оцени сключеното споразумение за доставка на същата страна на близо 40 военни хеликоптера Ми-28Н, като първата партида вече е готова за изпращане. Трябва да отбележим, че ролята на сирийската операция в този случай не е толкова силна, защото по-рано тези машини за борба с „Ислямска държава“ вече бяха купени от Ирак. Във всеки случай обаче алжирският договор за Ми-28Н се оценява от експерти на $600-700 милиона.

От какво се интересуват Югоизточна Азия и Близкият Изток?

Изтребителите Су-35 пораждат освен това интерес в Индонезия, Виетнам и Пакистан. Всяка една от тези страни има опит в експлоатацията на съветски и руски самолети, но те искат значително да модернизират авиационния си парк. В случая с Индонезия и Виетнам става дума за договори за над $1 милиард, като е възможно индонезийските военни да поискат кредит за финансирането на тази поръчка.

В случая с Пакистан ситуацията е малко по-сложна: освен тежката икономическа обстановка на потенциалната сделка пречат геополитическите аспекти, свързани с Индия. Събеседниците на „Денги“ коментират, че при най-благоприятния сценарий пакистанските военни могат да купят не повече от шест изтребителя. Дори обаче и една такава сделка ще се равнява на близо $500 милиона.

Има интерес към хеликоптерите Ка-52 „Алигатор“: по линията на „Рособоронэкспорт“ (единствената в Русия държавна компания, която има правото да бъде посредник при продажбата и покупката на оръжия и бойна техника – бел. ред.) с Египет бе сключен договор за 46 машини, които ще започнат да се доставят през 2017 година. Очаква се, че демонстрацията на техните бойни възможности в Сирия ще помогне да се намерят нови клиенти и то преди всичко в Близкия Изток.

Нагледен пример

Особен е случаят с танка Т-90, който, присъствайки в Сирия, издържа на удар от американски противотанков ракетен комплекс TOW. Този момент бе запечатан на видеоматериал, попаднал в интернет.

Този пример сега ще се използва при преговорите с клиенти, казва топ мениджърът на едно от предприятията от отбранителния комплекс. Сред тези клиенти са Ирак, Иран, други страни от Персийския залив, а също и от ОНД.
Използването на комплексите за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 в Сирия рязко засили интереса към този продукт на армията на Саудитска Арабия, а освен това активизира преговорите по този повод с Индия. Във всеки от тези случи може да става дума за $2-3 милиарда в зависимост от броя на пусковите установки.

Заместник-директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Константин Макиенко отбелязва действителното нарастване на интереса към руската продукция, но подчертава, че „засега това не се е проявило под формата на твърди договори“. Още сега трябва да започне сключването на договори: като се има предвид производственият цикъл на продукцията, окончателната равносметка ще бъде направена след не по-рано от две до четири години, допълва експертът.

Източник: „Руски дневник“