Колко е скъпо в Москва спрямо София?

Средната работна заплата в Москва е доста по-висока, отколкото в по-голямата част от Русия, където тя е около 703 евро (без да са направени данъчните удръжки). 1 082 евро е средното трудово възнаграждение в руската столица, по данни от декември 2014 г., което си е една що-годе прилична сума в по-голямата част от Европа. С удържаните на данъците върху дохода, средното възнаграждение в Москва възлиза средно около 900 евро.

 Но Москва все още е един от най-скъпите градове в света, макар и в последните години да се наблюдава тенденция към плавно намаляване на цените на повечето хранителни стоки.Когато обаче става въпрос за наем на жилище, цените все още са много високи. Месечният наем на едностаен апартамент извън центъра на Москва варира между 490 и 800 евро, което означава, че е почти невъзможно човек със средна заплата да наеме сам жилище в руската столица.Но наемът е далеч по-добрият вариант, отколкото покупката на собствен имот, тъй като жилищата в Москва струват наистина много скъпо. Цената на квадратен метър извън центъра възлиза между 2,417 до 4,053 евро. Поради тази причина през последните години все повече московчани закупуват апартаменти на по-достъпни цени в покрайнините на руската столица, откъдето всеки ден се придвижват до работните си места в големия град.

За сметка на това, цените от поне 5 евро за половин литър бира в московски ресторант са вече в историята. Средната цена на чаша руска бира в приличен ресторант е около 1,70 евро. Вносната бира си остава сравнително скъпа, като средната цена е около 2,87 евро. Чаша „Кока-кола“ в руската столица струва толкова, колкото и в София – 0,94 евро, като в по-престижните заведения може да достигне и до 1,60 евро.

Един обикновен обяд в нелуксозен ресторант в Москва вече варира между 7 и 16 евро. Голямото меню в световната верига за бързо хранене „МакДоналдс“ струва около 5.30 евро, което е само с около 1 евро по-евтино от това в София.Храната в супермаркетите в Москва е два пъти по-скъпа, отколкото в българската столица. Литър мляко в московската столица струва около 1 евро, докато у нас може да се намери хубаво мляко и за около 60 евроцента. Един хляб от 500 грама в Москва струва около 60 евроцента, докато у нас той е малко по-евтин – около 40 евроцента.Еднопосочният билет в градския транспорт в Москва може да варира между 0,53 и 0,91 евро. За сравнение, в софийския градски транспорт цената на билета не е променяна от години и е около 50 евроцента.Но използването на таксиметрови услуги в Москва все още излиза много солено – дневната стартова тарифа е 4,51 евро, докато в София тя рядко е повече от 50 евроцента. А цената, която се заплаща на всеки километър с такси в Москва варира от 28 до 65 евроцента.Общата цена за битовите сметки (отопление, вода и електроенергия) в Москва възлиза около 109 евро за апартамент от 85 кв. м.Месечната карта за фитнес в руската столица, в зависимост от самата зала, варира между 30 и 100 евро, а билетът за кино струва също толкова, колкото и в София – около 6-7 евро на човек.
Източник: actualno.com