Колекционерско издание с 50 диска записи на Святослав Рихтер

Руската звукозаписна компания „Мелодия“ пусна комплект от 50 диска със записи на Святослав Рихтер (1915-1997) по повод 100-годишнината от рождението на клавирния виртуоз, пише в. „Дума“.

Колекционерското издание, оформено във вид на роял, включва дискове с концерти и домашни записи на прочутия пианист. Голямата част от тях са записи от предавания на концертни програми, изпълнявани в Москва през 1962-1983 г. Особен интерес представлява един от първите запазени концертни записи на Рихтер – последната соната на Шуберт и „Картини от една изложба“ на Мусоргски (1949), записи от концерта с Нина Дорлиак в Букурещ (1949), от домашни репетиции с Нина Дорлиак, както и на „Елегия“ от Вагнер.

Повечето записи, включени в изданието, пианистът лично е подарил на компанията. Това съвсем не е пълната колекция на фонографското наследство на великия музикант, но комплектът съдържа много ексклузивни, непубликувани записи, които ще зарадват дори най-ерудираните ценители и колекционери, отбелязват издателите. Екипът на „Мелодия“ е работил над проекта повече от година.

Изданието е пуснато в ограничен тираж от 1000 екземпляра, всеки от които притежава персонален колекционерски номер, потвърден със сертификат за оригинал. Още с публикуването на информацията за проекта бяхме затрупани с въпроси откъде и как може да се купи изданието. Официалният старт на продажбите вече е факт и на сайта на „Мелодия“ е публикувана подробна информация за това, информират от фирмата.

Звукозаписната компания подготвя специални издания и по повод юбилейни годишнини на други знаменити музиканти през 2016 г., сред които Емил Гилелс и Дмитрий Шостакович, отбелязва ТАСС.