Кой създаде ИДИЛ?

Едно изявление на основния перчем, пардон претендент, на Републиканската партия в САЩ за президент Доналд Тръмп мина през всички информационни агенции по света. Тръмп публично обвини Барак Обама и Хилъри Клинтън, че са създадатели на ДАЕШ. Според информациите милиардерът произнесъл това изречение пред „ликуваща тълпа в Билокси, щата Мисипипи“. Значи поне една част от американската публика вече е готова да чуе пълната истина за ИДИЛ, а не само удобната медийна пропаганда за нея и тъпотиите, които ръсят под път и над път авторите на опорни точки. Твърдението на Тръмп, разбира се, не е вярно докрай. В него има един съществен пропуск. Но за него ще говорим малко по-надолу.

Всеки има своето право на мнение за Тръмп. Аз лично трудно понасям тази комбинация от наглост, самоувереност, липса на реални знания и самочувствие без интелектуално покритие. Тръмп е типичен американски предприемач – самовлюбен до лудост, но пък именно това състояние му позволява той да е лишен от автоцензурата на останалите си опоненти и от време на време поне (рядък лукс в САЩ) да казва истината за процесите, които бушуват като буря в света.

Очевидно традиционните избиратели на републиканците са в състояние да простят парвенющината в името на истината, след като Тръмп сериозно се откъсна от конкуренцията си и има реални шансове да стане кандидат за президент. Считаният предварително за фаворит – династичното синче Джеб Буш, сериозно изостана и заради това предизборната ситуация е гръмотевична. Разбира се, опасно е човек да трупа популярност по начина на Тръмп, защото той като слон в стъкларски магазин гази някои крехки филизи на демокрацията, но самата му поява на политическата сцена е симптом, който трябва да бъде разчетен правилно и честно. Правилно – в името на спасението на самите Съединени щати и честно – напук на интелектуалната агентура на САЩ нявсякъде по света, която и дума не дава да се издума като реален анализ за истинското състояние на вашингтонския елит.

Но нека да се върнем към неговата теза. Обама и Хилъри като създатели на ИДИЛ. Не мисля, че те са създателите на тази терористична групировка. Вярно е, техните действия, бездействия и политика на контролирания хаос направиха така, че ИДИЛ само за няколко години стана сериозна сила, която е в състояние да удари навсякъде по света. Кървав и брутален пример за това станаха атаките в Париж от началото и края на миналата година. ИДИЛ се сдоби не само с оръжейни, но и с петролни мускули, а неспирният алъш-вериш между Рака и Анкара се наблюдава безучастно от поне три години насам, без никой нищо да предприеме.

В думите на Тръмп има един голям пропуск сред имената на създателите и това е името на Джордж Буш-младши. Именно Буш отвори адските порти с окупацията на Ирак под предлога на една голяма световна лъжа. Неоконсервативният курс на неговото управление в крайна сметка създаде такъв климат в Близкия изток, че появата на ДАЕШ беше просто неизбежна.

Наскоро, отваряйки книгата на американския журналист Джеймс Райзън „Състояние на война. Тайната история на ЦРУ и администрацията на Буш“ попаднах на един много интересен факт. Според Райзън, Джордж Буш-младши, по време на инвазията, а след това на окупацията на Ирак, толкова е предал управлението в ръцете на най-екстремистките неоконсерватори, че съдбоносното решение на американския губернатор Пол Бремър за разпускане на иракската армия всъщност е взето даже без знанието на президента. То е било съгласувано единствено и само с Доналд Ръмсфелд, който му дава зелена светлина.

Знаете какви бяха последствията от това величаво малоумие – разпуснатите иракски офицери малко след това положиха основите на онова, което днес познаваме като „Ислямска държава“. За действията на неоконсерваторите и до сега не е получено разумно и стабилно обяснение. Този факт не оневинява Буш, напротив, утежнява неговата историческа присъда. Един малоумен президент с екстремистки екип от политически мошеници може сериозно да навреди на целия свят.

Разбира се, действията на американците и до днес пораждат въпроса – а дали всъщност ДАЕШ не е създадена с тяхна помощ като върховно оръжие за всяване на политически хаос. Това не е теория на конспирацията, а съвсем логично питане. Ясно е, че срещу него основно ще възразят хора, които си въобразяват, че са на страната на здравия разум, но вярват на всяка теория за това, че Путин, чрез своите тролове, тероризира Европа. Действията на САЩ с иракската армия са толкова лишени от нормална логика, че предполагат някакъв политически умисъл. Умисъл, който днес се е изплъзнал от контрол и вилнее като екзистенциална заплаха, но това съвсем не означава, че някаква американска политическа лаборатория не е умувала върху него. Защото обратната теория – САЩ изобщо не са виновни, а ДАЕШ възниква заради тежките им външнополитически грешки, е още по-скандална. Това означава, че имаме световен жандарм, който не само не знае какво прави, но и действа като пиян катаджия на натоварена магистрала.

По-вероятен е първият отговор обаче. Не, че американците са външнополитически гении, но бездействието на Обама и на Хилъри след това са ясен знак, че ДАЕШ е проект, който поне доскоро не е трябвало да се пипа с надеждата, че ще изпълни поставените цели. Това, което казва Тръмп днес, вече не е просто обвинение към политическата конкуренция, а към целия елит на САЩ. Близкоизточната политика по техните правила се провали грандиозно и деградира до една постоянна война, която вероятно не само ще преначертае границите, но ще отговори на много въпроси, които до този момент са били окачествявани като конспиративни и подмолни.

Историята на ДАЕШ има и друг извод. Тя показва, че всеки път, когато човек на тази планета каже „американците са виновни“, то в 97 на сто от случаите той е невероятно прав, даже праведен.

Това е истината.

Съжалявам за тези, които ги боли от нея.

Автор: Александър Симов

Източник: Поглед инфо