Кой снабдява терористите: Русия пита САЩ за вертолети в Афганистан

Кой снабдява терористите: Русия пита САЩ за вертолети в Афганистан

Публикувано от:

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров поискал обяснение от американците относно полети на вертолети без опознавателни знаци над територии в Афганистан, контролирани от джихадистите, съобщава руският вестник „Московский комсомолец“, цитиран от Агенция Фокус.

Изданието се пита дали това е пряко обвинение по адрес на Вашингтон. Лавров подчертал, че все още чака отговор от САЩ на нееднократно зададен въпрос за тези вертолети. „ По всяка вероятност вертолетите, към които натовските сили така или иначе имат отношение, осъществяват полети в тези райони, където са базирани терористите, и причините за тези полети никой не може да ни обясни…“, заявява Лавров.

Според Андрей Казанцев – доктор на политическите науки, запитан от „Московский комсомолец“, тези машини летят без опознавателни знаци, основно в пограничните с Пакистан райони на Афганистан. Това според експерта е стара история, която продължава вече няколко години и от тези вертолети се извършва снабдяване на „Ислямска държава“. Според различни версии, тези вертолети са пакистански, или принадлежат на афганистанската армия.

Що се отнася до САЩ, те контролират въздушното пространство над Афганистан и според обръщението на Сергей Лавров те държат ситуацията под контрол и могат включително да ги свалят, ако се окаже, че действително снабдяват „Ислямска държава“. В Русия някои казват, че САЩ имат отношение към тези вертолети, а в Щатите съответно обвиняват Русия, че доставя оръжие на талибаните.

Източник: в. Сега