Кой организира спецоперация „Бежанци“

Автор: Евгений Черних, Комсомолская правда.

Нестихващият поток бягащи от Северна Африка и Близкия изток, задръстили през последните месеци Европа, изобщо не е стихиен процес, твърди експертът по стратегии Елена Ларина*.

Тези нещастници са тема №1 в света. Вече се заговори за „края на света в Стария свят“, за „великото преселение на народите“, за „залеза на Европа и целия западен свят“, предсказано преди век от философа Шпенглер. А премиерът на Унгария Виктор Орбан плаши всички с гибелта на Европа, ако този безкраен поток не спре веднага. Самата Унгария впрочем спешно строи заграждения по границата си, като използва армията и привлича дори затворници. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун организира специална среща заради миграцията. Защото проблемът е спешен и изисква бързи решения.

Накратко, светът е изправен на нокти.

Добре дошли в Германия!

– Нека опитаме да разберем дали имаме работа със стихиен процес или с мащабна спецоперация – казва експертът по стратегии Елена Ларина, специалист по поведенчески и кибер войни в 21-ви век. – В Европа още тази пролет по различни оценки имаше от 150 до 200 хиляди мигранти от Близкия изток, Северна и дори Централна Африка. Преди основният им маршрут беше италиански. Хора от Либия, Тунис, Мали, Нигер се отправяха на някакви черупки през Средиземно море и се опитваха да се доберат до бреговете на Сицилия и Южна Италия. В началото на тази година всички в големи мащаби започнаха да действат по балканския маршрут. Бежанците от Близкия изток, в преобладаващото си мнозинство граждани на Сирия, се отправиха по море към Гърция. Оттук през балканските страни – Македония, Сърбия, Хърватия и т.н., се добираха до Унгария с надеждата след това да се озоват в ситата и благополучна Централна и Северна Европа.

Не много отдавна тази тема вървеше в световните медии като фон, но не и на първите страници на вестниците и не всеки ден.

– Освен когато поредната лодка с нещастници се преобръщаше край бреговете на Италия…

– И изведнъж през август всичко се промени! Телевизионните екрани, възможностите на интернет, първите страници на вестниците се запълниха с видеорепортажи и текстове за новото преселение на народите в Европа, за страданията и трагедията на бежанците. Особен отклик предизвика снимката на загиналото в морето момченце, изхвърлено на брега. Много политици заявиха, че тази фотография е променила света.

Бежанският поток стремително се увеличи. Той вече превишава 500 хиляди. А до края на годината, по прогнози на ООН, ще достигне милион.

– Някой съзнателно ли отприщи този бурен поток от нещастни бежанци?

– Има конкретни факти, получени наскоро от доктора на философските науки Владимир Шалак, старши научен сътрудник от Института по философия на Руската академия на науките (РАН). С помощта на разработена от тях уникална аналитична програма Шалак стигна до извода: през август в пъти е нараснало количеството на съобщения в Туитър, че Европа отваря вратите си под лозунга „Welcome, refugees“ (Добре дошли, бежанци!) Половината от туитванията с този призив са покани от името на Германия, повече от 10% – от Унгария, където е съсредоточена значителна маса от нуждаещи се мигранти. Всички останали страни са в пъти по-малко.

При това от самата Германия туитър-поканите са едва малко повече от 5% от общата бройка, свързани с бежанците. С други думи, нещастниците съзнателно са отправяни към Германия, разказвайки им, че там с радост ги очакват. Ще добавя, че анализът показва, че бежанците отлично са ориентирани за точния маршрут, граничните пунктове и транспортната инфраструктура по пътя за Германия. Нещо повече, те дори знаят как да се държат с полицаите и какво да говорят пред журналистите. При това самите немци, ако и да приемат страдалците, правят това от чувство за дълг, а не с радост на душата. Щастие от потока мигранти те не изпитват. Както не изпитват радост и жителите на страните от Северна Европа, където също така се стремят да попаднат бежанците.

 

Голяма маса от мигранти се намира днес на територията на Унгария

 

– Виж ти! Всъщност имахме чувството, че всичко това не е случайно…

– Известно е, че социалните мрежи широко се използваха за „цветните революции“. Туниската, с която започна „арабската пролет“, дори я нарекоха „туитърна“. Сега за първи път се получиха доказателства, че схемата се прилага и за активизиране на потока бежанци, сред които има много младежи. Така че социалните мрежи – и особено Туитър, са мощен инструмент за социално инженерство и геополитика. Често те постигат резултати, по-ефективни от пушките и автоматите.

– При това „нашествие“ виждаме този пример в Европа…

– Голяма роля изиграха и водещите медии, които в необходимия момент фокусираха вниманието на целия свят към този проблем. Медиите вече са важен политически и още повече геополитически инструмент, оръжие в информационната война за манипулиране на населението. Ето конкретен факт за манипулация. Неотдавна стана ясно, че знаменитата фотография на удавеното сирийско момченце е била режисирана. Детето наистина е загинало. Но трупът нарочно е пренесен на друго място, за да стане снимката по-въздействаща и емоционална. В дните, когато бе публикувана разтърсващата снимка, в европейските медии излезе статия на професора от университета в Бремен Гунар Хайнзон „Как много африканци се устремиха към Европа?“ Написана още през юни, тя останала незабелязана. Сега обаче дойде нейното време. Хайнзон прогнозира, че 2015-2050 г. в Европа ще се окажат около милиард бежанци от Африка и Близкия изток, в голямата си част – младежи. Той не е обикновен професор. Хайнзон преподава на офицерите от щаб-квартирата на НАТО. По това време се появи и безумната информация, че сред бежанците се намират 5 хиляди или повече бойци на ИДИЛ, готови да щурмуват немските и австрийските градове. Разбира се такова число бойци няма, но характерното е, съдейки по кадрите по телевизиите и видеата в интернет, сред бежанците има необичайно много млади мъже и по-малко от обичайното деца.

Търговия с органи

– От една страна, призовават бежанците да отиват в Европа, а от друга – плашат коренното население с тях. Защо?

– На първо място трябва ясно да разберем откъде идва основната част от бежанците. Това не са Афганистан, Либия и Ирак, както често пишат в медиите. Това е Сирия, където пета година бушува война, разпалена от ислямските фундаменталисти с поддръжката на Саудитска Арабия, Катар и стоящите зад гърба им Великобритания, Франция и САЩ. Своята лепта в тази война внасят Турция и Израел. От разпадащата се Сирия вече бяга примерно всеки четвърти неин жител, или около 5 млн. души.

– Преди войната е известно, че в Сирия живееха 21 милиона.

– Голямата част от тях сега се намират в лагери, построени с пари на ЕС, арабските монархии и ООН в Турция, Ливан, Йордания и Ирак. Тази година част от бежанците, най-вече млади мъже, от лагерите започнаха да проникват в Европа. Като прибавим и втората половина на годината, когато към Европа побягнаха сирийските християни, алауити и други национални и религиозни малцинства, поддържащи Башар Асад. Сирийското законно правителство беше и си остава единствената власт, стояща на пътя на ислямистите от ИДИЛ, Ал Нусра и техните съюзници, които в последно време САЩ въоръжава. Фанатиците-ислямисти и борците срещу режима на Асад, искат или не искат да го признаят САЩ и западноевропейските правителства, планират в прекия смисъл на думата да издавят алауитите, християните и другите малцинства в морето. Тези, които не успяха физически да изколят. Това не е преувеличение, не е пропаганда, а директен цитат от изявления на ръководители на фанатиците.

От пролетта на тази година армията на Асад започна да търпи загуби. Четири години, опирайки се на районите, населени с алауити, християни и други малцинства, армията се сражаваше не само и не толкова с вътрешносирийските „въстаници“, колкото с терористи и наемници от цял свят. Разбираемо е, че в такива условия дори и най-твърдите бойци започнаха да се уморяват, а семействата им да се отчайват. Да запомним това. А сега да се върнем в Европа.

Първата десетдневка на септември Евросъюзът прие решение да определи специален статут на официалните бежанци – 160 хиляди души. Вярно, остава неясно какво ще се случи с останалите, които вече се намират в Европа, преди всичко в Унгария, Германия, Сърбия… Те са твърде много. От общите квоти 40% се падат на Германия, на второ и трето място са Франция и Испания. Но самите мигранти не се канят да ходят при французите и испанците.

– Тях ги тегли към немците, където са най-добрите условия на живот, големи социални помощи и т.н.

– Сега нека разгледаме различните последствия от вълните бежанци в Европа. Да започнем, както следва, с икономиката. Според европейското законодателство човек дори и да не получи статут на бежанец, а само да го поиска, в периода на разглеждане на искането му той има право да живее легално, да учи, да работи в Европа, да получава помощи. На него му е гарантирано безплатно преживяване до момента, докато заявлението не бъде разгледано в службата по миграция и бежанците. Изхождайки от европейските стандарти на разходи на бежанците, може да сметнем например цената на днешната вълна. Цената разбира се е огромна и се изразява в милиарди долари. Но все пак не десетки и още повече не стотици, които биха могли да разорят Европа.

Работата обаче не е само и не толкова в икономиката.

– А в какво?

– В това, което старателно се крие. По време на престоя на американските военни в Афганистан там, както никога по-рано, се увеличи площта за отглеждане на наркотични култури. Добре известно е, че пенсионираните, а може би и действащите високопоставени сътрудници на ЦРУ и военното разузнаване на САЩ – DIA, са били пряко свързани с трафика на наркотици като са използвали за целта албанското Косово и американските бази на военновъздушните сили в Европа. Също е известно, че в Близкия изток попадат достатъчно големи количества наркотици не само от Афганистан, Централна Азия и някои райони от Средния изток, но дори и от знаменития „златен триъгълник“ на Югоизточна Азия. Неконтролируемият поток на бежанци е оттук, защото няма никакъв контрол на държавните граници, това е отличен нов маршрут за наркотрафика право в сърцето на Европа. Невъзможно е да се повярва, че сенчестите спецслужби, които отдавна вече са в тясно взаимодействие не само с откровените наркопрестъпници, но и с легални финанси, ще изпуснат такава възможност и няма да задействат нов многообещаващ трафик.

 

Според европейското законодателство човек, дори да не получи статут на бежанец, а само да го поиска, в периода на разглеждане на молбата има право да живее легално, да се учи и да работи в Европа и да получава помощи.

 

По-нататък. Всички лагери за бежанци, особено временните, са зони за жестокост и насилие. При тях оръжието е непрекъснато в ход. А хората, които умеят да боравят с него, са не само готови бъдещи наемници и бойци на екстремистите, но и „мулета“, тоест каналджии за пренос на леко въоръжение, боеприпаси и т. н. Неотдавна унгарски журналисти проведоха експеримент. Смесвайки се с тълпа бежанци в Македония, те показаха, че с потока бежанци може да се достави оръжие и боеприпаси не само в Унгария, но и по-далече – в Австрия и Германия. Контрабандният оръжеен бизнес, както и наркотрафикът отдавна не са просто покривани, а непосредствено организирани от хора, свързани със спецслужбите. В най-голяма степен това се върши от пенсионери от американските, британските и френските спецслужби.

Опитът от последните 25 години показва, че същите престъпни синдикати, групи и прикриващите ги пенсионирани или действащи сътрудници на силовите органи извършват наркотрафика и незаконната търговия с оръжия и активно са въвлечени в изготвянето на фалшиви документи.

– Аналитиците вече назовават сумата на дохода на контрабандистите по прекарването на мигранти в Европа и снабдяването им с фалшиви документи – 15 млрд. долара за година!

– Сред техните дейности са също – трафик на хора, проституция и търговия с човешки органи. За този нелегален бизнес е нужна хранителна среда във вид на хора, лишени от корени, нямащи устойчиви социални контакти, които никой не търси, никой не се безпокои за тях. Между другото през 2015 г. в нелегални интернет мрежи от типа Тор, а също и в анонимни форуми в Европа рязко са се увеличили предложенията за сделки, свързани с покупко-продажба на деца, човешки органи и млади секс робини. Единственото, което се е променило през тази година, е потокът на бежанците от благополучната – а може дори да е каже по усреднени мерки – напълно процъфтяваща Сирия, където хората живеят нормално, хранят се добре и т.н.

– Намеквате, че сирийците са добре хранени и…?

– Точно така. За органите и в публичните домове трябват здрави, относително добре хранени момичета. А не изпосталели африканки.

От изчисления се вижда, че днешният ход на Европа е големият бизнес. Без гигантска печалба те не биха се заели с толкова мащабна пропагандна организация и логистична задача. Ясно е, че тя не може да се реши стихийно или на някакви доброволни начала. Зад всички операции стоят мощни професионални структури. Прехвърлянето на милиони хора по предначертани маршрути при поддръжката на световните медии – такова нещо ние още не бяхме виждали.

 

Без гигантска печалба не биха се заели с толкова мащабна пропагандна организация и логистична задача

 

Да се обвини Русия

– Време е накратко да се каже нещо за политическите последствия – продължава Елена Ларина. – В Европа днес времената не са добри за икономиката. Няма да се занимавам с тъпа пропаганда и да заявявам, че средният европеец, особено ако е немец, бедства и едва свързва двата края. Това не е вярно. Истината е, че например в Германия за последните 15 години доходите практически не са нараснали. Сходна е ситуацията и в повечето страни на Северна Европа. Средната европейска класа задава въпроси, защо тя работи все по-интензивно, а това не се отразява на стандарта на живот. Разбираемо е, че в такава ситуация започват да се търсят виновници. Покрай правителството това винаги са някакви конкретни групи. В дадения случай – мигрантите.

– Пристигащи на тълпи!

– Не може да се каже, че в чисто икономически и културен план за това няма основания. Много етнически и религиозни групи мигранти остават затворени, неинтегрирани, чужди на европейското общество.

– Често се привежда примера на Марсилия, разделена на арабска и френска част. Френската полиция се страхува да се вглежда много-много към арабите. И такива анклави в Стария свят стават все повече…

– Сред мигрантите според всички статистически данни значително по-високо е нивото на безработица и съответно на всякакъв род помощи. При това не само за безработица, но и социални помощи за деца и дори пенсии. Всичко това се нарича накратко „икономика на помощите“. Мнозина в Европа интерпретират икономиката като система, при която 1% ограбва всички останали. А останалите, вече и без това ограбени, трябва да делят още и с тези, които не са канели в своята земя. С тези, които едва преселили се от други страни и без да работят, получават всякакви блага.

В последните години в Европа се наблюдава ръст на подобни настроения. Очевидно е, че новото преселение на народите, формирано като определен образ от медиите, подстрекава антимигрантски настроения, усилва напрежението в обществото и дава нови шансове на националистическите партии.

– Тежестта на десните вече се увеличава в Европа.

– Политическият климат зависи от динамиката на престъпността и не е парадоксално, че това е уличната, всекидневната престъпност. Във всички страни по света – и тук е безсмислено да си заравяме главата в пясъка – ръстът на нелегалната миграция води до увеличаване на престъпността.

Разбира се никакви 4-5 хиляди бойци от ИДИЛ сред мигрантите от последната седмица няма. Обаче има доста повече и по-опасни процеси. За първи път от дълго време насам към Европа тръгнаха хора от напълно развитата промишлено (по мерките на Изтока) Сирия, където имаше добро образование, много инженери, технолози, програмисти и т.н. Сега тези хора са принудени да напуснат родината си. Част от тях сигурно ще си намерят работа. Но на Европа най-напред й трябва да запълни непривлекателните работни места. Щастливците, работещи по специалността, няма да са много. Другите ще се отчаят и ожесточат против новото общество, което не е могло да им осигури работа според образованието, специалността и опита им, те по-скоро ще намерят мястото си сред кибер престъпниците и технологичните терористи. Според последните информации терористичната квазидържава се отнася изключително сериозно към високите технологии.

Накрая малко и за геополитиката. Иска ми се да обърна внимание на едно извънредно важно, но незабелязано от аналитиците последствие. Това, което виждаме – при неблагоприятно развитие на събитията в Сирия – е само началото на сирийския бежански поток, а не неговият край. Днес уморената и изтощена сирийска армия е последната и единствената бариера между населението и отрядите на ислямистите, които вече са въоръжени не с автомати и ракети, а със съвременни американски противотанкови и други комплекси. Тези терористични групировки виждат в алауитите, християните и другите религиозни малцинства не просто политически противници, а вероотстъпници, заслужаващи само смърт, или най-малкото – изгнание.

Ако сирийската армия претърпи поражение и ислямисти от всички цветове и нюанси пробият в планинските райони на Сирия, превземат Дамаск и излязат на брега на Средиземно море, ще побягнат вече не стотици хиляди, а милиони. И не през 2025 г., а тази зима. Или пролетта и лятото на следващата година.

Планът на организаторите на спецоперация „Бежанци“ покрай икономическите гешефти и политическите изгоди е следният:

Когато поддържаните със западни оръжия и инструктори ислямисти изхвърляха в морето алауити, християни и други поддръжници на законното правителство на Асад – да се обвини за всичко Русия, която поначало поддържа това правителство. Да се убедят не просто елитите, а цялата европейска общественост, че именно Русия, а не арабските монархии и Западът са виновни за милионите бежанци към Европа. Този нестихващ поток разбира се ще донесе на континента огромни проблеми и непредсказуеми икономически и други загуби.

Световните сили на злото

– Основният въпрос, Елена. Кой организира спецоперацията „Бежанци“?

– Сега много бързо ще разочаровам пропагандаторите, които през цялото време се стараят да обвинят правителствата на западните страни и лично Обама, Меркел, Камерън и Оланд. Разбира се, тези лидери преследват свои геополитически цели. Невъзможно е да бъдат заподозрени в любов към Русия. Но в конкретния случай предполагам, че непосредственото ръководство на САЩ, Великобритания, и още повече Германия и Франция, не стоят зад спецоперацията.

– Кой тогава е организирал всичко това?

– Възможен отговор ни подсказва споменатото разследване на учения Владимир Шалак. Установено е, че най-много туитове с лозунга „Добре дошли, бежанци!“ (в Германия) са публикували граждани на САЩ и Великобритания. Като правило това е свързано, така или иначе, със столицата на Евросъюза Брюксел. Впрочем такава картина се наблюдаваше и в началото на украинската трагедия.

Ако погледнем профилите на тези, които са си разменили най-популярните туитове, то това са доста известни персони, пряко и непосредствено свързани с различни западни неправителствени организации. На свой ред организациите-спонсори несъмнено са от средите на попечители, учредители, ръководства от бившите спецслужби, крупни финансисти и т.н. Между другото много подобни организации вече бяха замесени в скандали, свързани с наркотрафик, пране на пари и пр.

 

Установено е, че най-много туитове с лозунга „Добре дошли, бежанци!“ (в Германия) са публикували граждани на САЩ и Великобритания.

Моята версия за организаторите на спецоперацията „Бежанци“ е следната:

В света за последните десетилетия се създаде могъщ престъпен алианс и напълно легални групи, структури, организации, свързани с разузнавателни общности, финансисти, големи медии. Те имат връзки и с висши политически, в това число и управляващи, кръгове на Запад. Групировки на този алианс са ключови стълбове на глобалната криминална икономика. За да се разберат мащабите на наличните ресурси на икономиката в сянка, ще се позова на оценката на автора на световния бестселър за тази година „Престъпността на бъдещето“ на Дж. Гудман: само киберпрестъпността и наркотрафикът оперират със суми от порядъка на 2 трилиона долара, които са 3% от световния брутен вътрешен продукт. Според някои като цяло световната престъпност контролира не по-малко от 10-15% от целия БВП.

Тази грозна, самодостатъчна, наднационална сила на злото, която може да съществува само в спекулативно-финансовата икономика, където пари се правят буквално от нищото. За нейното съществуване не е нужна наука, техника и реален инженерно-производствен прогрес. Източникът на нейните пари е хаосът. Затова те не просто проникват в истинската политика, икономика, социален живот, но разрушават и създават хаос в целия свят, в отделни негови региони и страни. Спецоперация „Бежанци“ е тяхно творение.

 

*Елена Ларина работи в сферата на информационните технологии, член е на общността на практикуващите конкурентно разузнаване, преподавател в Академията за информационни системи, съантор на книгите „Кибервойните на 21-ви век. Защо мълчи Едуард Сноудън“, „Световна война. Всеки срещу всеки“.

 

Източник: „Гласове“.