КОЙ ИСКА ДА „ОБЕЗОРЪЖИ“ БЪЛГАРИЯ ?

Автор: Марин Тенев

Има ли връзка между  съветите към България от страна на НАТО относно  избора на ново въоръжение, „Южен поток“ и газовия спор около него и „боядисването“  на паметници в София? Не – би казал някой с иронична  усмивка, заявявайки, че може дори да добавите връзка между абдикацията на Фердинанд през 1918 г., „инфаркта“ на Борис III през 1943 г., и последния премиерския пост  за Симеон II …

Можем, разбира се…Не току-така абдикират или неочаквано умират царе и падат правителства…  Тези именувани обстоятелства са брънки от  веригата на опити, неуспешни и успешни да се устоява независимостта на страната.

През последните месеци  правителствената криза в нашата страна се придружаваше от  реакции на ЕС и САЩ срещу „Южен поток“, както и вълни на „обществена непримиримост“, изразяваща се в странни действия  срещу паметниците?!

„България – най-слабото звено на НАТО“ – тези обидни заглавия в не толкова  обективните румънски медии, които  имат съвсем недемократична публика озадачават нас, българите. Защо се тиражират подобни нападки? Ами за да се подготви общественото мнение на съюзниците ни за  „мерки“ срещу страната ни. В чий интерес? Предполагам,  не в наш, а техен.

Между другото, Италия, през юли поемайки за срок от една година председателството на Европейския съюз, чрез устата на опитният и енергичният  Сандро Гоци, държавният секретар на правителството, отговарящ за европейската политика,  аргументирано се изказа за деблокиране на „Южен поток“. Не по-малко активни, ефективни и убедителни  твърдения чухме от редица австрийски експерти, включително и висши мениджъри с безупречна репутация.

В същото време някои анти-български „съвети“ вече ни звучат тревожно и прекалено.  Много, много далеч на запад се разпространяват препоръки за „намаляване на зависимостта на България от  оръжия и техните компоненти, произведени в Русия.“ Като цяло, защо й трябва на  България високо ниво  на отбраната?!.Продължавам с цитат: „За България е нерентабилно и трудно да поддържа такива въздухоплавателни средства, само поради факта, че българските момчета искат да станат пилоти… може  би София не е напълно  готова да се откаже от руските самолети, но не бива да придобива други, по-нови“ (?!)

Да, нашата страна е май единствената в света, побеждавана в три войни подред в продължение на 30 години на миналия век, въпреки смелостта на войниците и  таланта на генералите ни! Както се казва: толкова ни вървеше на „съюзници“, че врагове не ни трябваха!

Защо ли първите съвети на съюзниците ни от най-ново време бяха да си нарежем тактическото ракетно оръжие?! Ние сме единствени на Балканите притежаващи такова оръжие, с огромен възпиращ ефект, способно да достигне до всяка съседна столица или до най-големия мегаполис.

Защо ли сведохме по техни указания числеността на отлично подготвената ни, окомплектована и боеспособна българска армия до „бригада“ с парадно-представителни функции и можем да се включваме в международни коалиции с „рота за химическа защита“, или както с болка се шегуват бивши военни: „изпратихме в Афганистан „баняджийската“ рота с теляци в помощ на международните миротворчески сили“.

Защо нарязахме целия си флот, отказвайки се от гъвкавостта и тактическите преимущества на бързоходните ракетни и торпедни катери, в съчетание с голям брой десантни кораби, за решаване задачи по всички черноморски брегове и купихме втора ръка две големи, бавни и лесни цели с неизяснени функции в отбраната на страната, но отлично вписващи се строй на организирани „кръстоносни походи“ в далечни морета (отлично, защото с тях постигаме две основни цели: 1.Присъствие 2.Присмех и съжаление)?

Защо повече от 20 години не вложихме и един лев за ремонт и модернизация на МИГ-29, а закупувахме транспортни самолети и хеликоптери, кого и къде трябваше да транспортираме и свързано ли е това с концепцията за опазване на българското небе?

Е, за кой ли път вече да настъпваме дръжката на мотиката? И заради кого?

Очевидно на някой това много му се иска…да нямаме модерно оръжие, да нямаме „Южен поток“, щото тези неща се предлагат от „недемократичната Русия“ (да, забравихме да поясним: 1. Демокрация не трябва да се разбира като буквален превод от старогръцки –„управление на народа“, а управление на „демократи“ 2. „Демократ“ е този, който е определен като такъв от Държавния департамент на САЩ).

Но да се върнем на „газовите факти“.

В средата на септември изтича крайния срок по съгласуването на условия за брата близнак на „Южен поток“- тръбопровода  OPAL. Защо в Западна Европа текат тези споразумения за достъп на трети страни  (за един напълно принадлежащ на «Газпром» газопровод) и тяхната цел е той да стане част от мащабния «Северен поток» от голямо значение за Германия ….а за нашите нужди ще решава някой друг ! Както казва Дочо Булгура от «Селянина с колелото»:  «За кучета и котки може, а за прасета не» …Или казано по друг начин: в ЕС сме като при социализма-всички сме равни…но някои са по-равни!

А  красноречивите новини за някакъв вид свежи европейски „бонуси“ относно“Южен поток“? Те се отнасят до България, може би повече от всяка друга държава. Тази тръба трябва да получи същото изключение на правилата на Третия енергиен пакет, който преди това са получавали  „тръби в други територии“. По отношение на системата има съзвездие от неоспорими факти: изграждането на „Южен поток“ не вреди на пазара и неговата регулация; проектът повишава цялостната сигурност на доставките, както и обезпечава  конкуренцията.

И все пак нашият президент Плевнелиев на 31 август заяви намерението да се преориентираме към азербайджанският газ. След един месец, в края на септември ще има  среща на министрите на енергетиката на страните от региона ,България и Русия в Баку и ще се обсъждат различни възможности.

И ще  бъде изяснено, че азербайджанската  версия  не е алтернатива на „Южен поток“, а нейното допълнение,в  рамките на един по-голям ТРАНСАДРИАТИЧЕСКИ проект, за който нашия президент вероятно е забравил да спомене в изказването си…

А тук у нас някои  „вапсват“ паметници, за да са в тон с активната антируска пропаганда…

Идват ми на ум някои клишета от „Криворазбраната цивилизация“…