Неонацистската трагедия на съвременната Украйна

Неонацистската трагедия на съвременната Украйна

Публикувано от:

Тази сутрин в Славянск, служители на милицията са открили два трупа в река Северский Донец. Труповете са на проруски опълченци със следи от мъчения и изкормени кореми (характерен почерк за бандеровците)…

За поляците, Бандера, “Десен сектор” и опълченците на Донбас…

По всичко личи, че идеологията на Степан Бандера работи, а жертвите ще стават все повече. Тук е моментът да напомним,  че именно по този начин се е провеждало етническото прочистване на населението в западна Украйна в местността Волиния от Степан Бандера и неговата Украинска въстаническа армия (УПА) през 1943 година. Именно тогава са били избити хиляди поляци, евреи, арменци, руснаци и дори украинци (със и от) смесени бракове.  Събитие, което остана в историята завинаги и всеки път събужда ужас в съзнанието на всеки нормален човек. Но, какво виждаме днес в Украйна? Историята е на път да се повтори! Налице е неонацистката групировка “Десен сектор” и националната гвардия на Украйна заедно със съмишлениците си от партиите “Свобода” и “Батьковщина”, изповядващи идеологията на Степан Бандера. В наличие са и първите признаци на наближаващото ново етническо прочистване.  Ето срещу какво основно се борят проруските опълченци в югоизточна Украйна.  Ако на някой не му е съвсем ясно, кои са опълченците или така наречените “сепаратисти” (в някои медии) и каква е тяхната цел – тук ще открие част от отговорите на тези въпроси.

Жертвите в югоизточна Украйна се увеличават с всеки изминал ден, загиват не само въоръжени опълченци, но и мирни граждани. По всичко личи, че фашизмът все по-настървено налазва територията на цяла Украйна.  Отдавна се знае, че украинската опозиция днес не е представлявана само от гледащите на Запад Турчинов и Яценюк, а също и от крайни националисти, които имат огромно влияние върху и. д. украинско правителство. Не е тайна, какво мислят руснаците и проруското население в Украйна по този въпрос. Но какво ли мислят западните съседи – поляците, например?

Оказа се, че форумните потребители в Полша подчертават факта, че от месеци на Евромайдана и Западна Украйна се веят червено-черни знамена и се скандира „Слава на Украйна, слава на героите”, “Чиста Украйна” (етнически чиста се има предвид)… Именно Степан Бандера бе идеологът за етническо прочистване, предназначено да освободи украинския народ от “примеси” и да създаде на украинските земи титулярна нация.

Озадачава и същевременно плаши поляците отговорът на въпроса: Кои са героите на Украйна днес?  А героите са Степан Бандера и неговата Украинска въстаническа армия (УПА)! Именно фашистката идеология на Бандера в момента се разпространява сред украинците в западна Украйна, при това точно толкова мощно, колкото и през онези 1940-те години. Истината е, че проявите на “Десен сектор” и “Свобода” говорят на поляците за трагичните събития от 1943 година в областта Волиния. И докато светът, приема събитията в Украйна изцяло през призмата “за Русия” или “против Русия”, то хората в Полша определено мислят по друг начин. В момента царува страхът, че националистите, които вече са на власт в Киев, ще влошат украино-полските отношения, а може да се стигне и до по-лошо… до още едно волинско клане.

карта на Източните окръзи

Карта на Източните окръзи, територии, населени най-вече с поляци преди 1945 г. На картата се вижда броят само на убитите поляци, или по-точно- жени, деца и бебета.

Повечето коментари в интернет изразяват страх от потенциално завземане на властта от страна на крайнодесните украинци, като например неонацистката партия „Свобода” и движението „Десен сектор”. Има защо да ги е страх поляцине, та нали наскоро „Десен сектор” официално обяви пред полската преса, че Украйна има териториални претенции към разположения близо до границата град Пшемишл, както и областта около него.  Познавайки психологията на бандеровците и техните принципи, това означава – проливане на невинна кръв и нови зверства. Официално становище на полското правителство по този въпрос засега няма, но в полските медии категорично се подчертава, че една европейска Украйна би следвало да се откаже от почитането и идеологията на Степан Бандера и неговата УПА, отговорна за етническото клане през 1943 година в областта Волиния, че е крайно време да спре да издига техни паметници и да вее червено-черните им знамена, нещо, което е недопустимо за XXI век. Недопустимо е за всички народи, дали стотици хиляди и милиони жертви в борбата с фашизма във Втората световна война, да допуснат днес съществуването на фашизма под каквато и да било форма…

Степан Бандера

Паметник на Степан Бандера в някогашния полски град Лвов. Култът към УПА и Бандера в Западна Украйна е изключително силен от край време.

Бандеровци убиват

Бандеровците дори създали списък с методи за мъчения, които са 135…

Няма да прилагаме вцепеняващия списък със зверствата, нито целия снимков материал от архивите. Достатъчни са тези и думите на Галан: „Те са надминали със своите зверства дори германските садисти от СС. Бандеровците подлагат на жестоки мъчения нашите хора, нашите селяни… Ние знаем, че те колят малки деца, разбиват главите им в каменни стени, бесят и разчленяват. Ужасни зверски убийства, ето това са действията на тези бесни вълци“, е казал тогава Ярослав Галан (известен украински писател антифашист).

бандера

Но нека да се върнем още малко в историята, за да разберем повече, кой е Степан Бандера и неговите тогавашни и днешни привърженици… Защото всичко случващо се днес в Украйна има дълбок корен от миналото на тази страна. И защото, ако някой тръгне отново да подкрепя и да възхвалява Бандера и УПА,  Евромайдана, нека преди това се сети, че подобни възхвали  в Полша може да докарат  един хубав пердах. Защото да възхваляваш Бандера пред поляк, е същото, като някой поляк  да заяви пред българин  “Слава на Сюлейман паша”, или “Смърт за баташките българи”.

Клането във Волиния

Киев обяви Бандера за национален герой и е възможно да смени националните си цветове (нещо, което Янукович не позволи). Прилагам исторически факти изложени от  един българин в Полша:

“Тече Втората световна война, все още без ясен знак кой ще е победител. Засега нацистите все още имат превес на Източния фронт. Украинската въстаническа армия (УПА) решава да проведе военна операция, която да прочисти териториите на Волиния от полско население. Тази борба на украинците за независимост има своята история- през 1919 г. например е обявена Западноукраинската република, която бързо обаче е поделена между Полша и СССР. Въпреки че лидерът на армията – Степан Бандера по това време е в нацистки концлагер, операцията е проведена в рамките на няколко месеца. Според повечето историци само полските жертви са над 100 000, сред тях мнозинството са жени и деца, дори бебета. Украинските историци смятат техния брой за много по-малък (около 40 000), а полските- за много по-голям (над 150 000). При всички случаи, тази операция оставя травматични следи в психиката на оцелелите, много от които днес живеят близо до границата с Украйна.

Украинските националисти са отговорни и за антисемитски погроми и за колаборация с нацистите. След края на Втората световна война Бандера бяга на Запад. В СССР е забранено да се говори за него. В независима Украйна обаче делото му се изучава като борба за национално освобождение. Той е особено почитан в Западна Украйна, където са издигнати негови паметници. През 2009 г. президентът Юшченко го обявява за Герой на Украйна, което води до остри реакции на полски и руски политици…”, разказва блогърът Николай Иванов (mikolaj).

UKRAINE-HISTORY-NATIONALIST-MARCH